Home Sport Reducerea numarului de echipe, o solutie pentru redresarea fotbalului romanesc

Reducerea numarului de echipe, o solutie pentru redresarea fotbalului romanesc

DISTRIBUIŢI


– Din editia 2003/2004, doar 12 echipe in Divizia A

Un pas important pentru destinul fotbalului romanesc a fost facut joi, cand membrii Comitetul Executiv al FRF au aprobat propunerea de modificare a sistemului competitional pentru sezoanele 2002/2003, 2003/2004 si urmatoarele. Daca propunerea va fi aprobata si de Adunarea Generala, programata la inceputul lunii mai, campionatul viitor va fi unul de tranzitie, urmand ca din primul esalon sa cada sase formatii, iar din -B- sa promoveze doua. Asa s-ar ajunge la numarul de 12 echipe preconizat pentru Divizia A, editia 2003/2004, cea dintai care s-ar desfasura dupa un nou sistem, cel cu play-off si play-out. In prima faza se vor disputa jocuri tur-retur (22 de etape), de aici rezultand clasamentul intermediar necesar departajarii pentru faza secunda a competitiei, unde echipele clasate pe locurile 1-6 se vor intalni intre ele in cadrul play-off-ului (meciuri tur-retur, total 10 etape), iar cele situate pe locurile 7-12 vor disputa play-out-ul (acelasi tipar, 10 etape). Castigatoarea play-off-ului va fi declarata campioana, iar formatiile clasate pe locurile 10-12 in play-out vor retrograda in Divizia B. Clasamentele finale se intocmesc numai pe baza jocurilor din aceasta faza. Campionatul Diviziei B va cuprinde trei serii a cate 12 echipe si se va desfasura dupa acelasi sistem.

– Anularea punctelor din sezonul regulat lasa loc pentru blaturi!

Ideea reorganizarii sistemului competitional prin reducerea numarului la 12 echipe a fost lansata si sustinuta puternic de cotidianul PROSPORT, tocmai in intentia de a micsora numarul meciurilor strategice si a dubla numarul derby-urilor de mare interes. Federatia a acceptat reducerea numarului de formatii din primul esalon, insa varianta de desfasurare propusa poate suporta imbunatatiri. Faptul ca rezultatele din sezonul regulat vor fi luate in consideratie numai pentru stabilirea locului fiecarei formatii in faza secunda nu este tocmai o solutie. O echipa care si-a asigurat din timp prezenta in play-off poate face cadou puncte, fara ca ea sa fie afectata deloc, celor care se bat pentru a prinde locurile 5-6, ceea ce inseamna implicit scaparea de griji. Ba, mai mult, se poate solicita -reciprocitatea- in play-off. In plus, din asteptatele patru intalniri directe dintre -granzi-, numai doua vor cantari greu in balanta. Plecarea de la cota zero in play-off anuleaza, practic, rezultatele a 22 de etape si nu este tocmai corect, iar campioana va fi decisa doar de prestatiile din 10 runde. O solutie care credem ca nu trebuie ignorata o reprezinta intocmirea unui clasament pe baza rezultatelor din sezonul regulat, consemnate in intalnirile directe dintre primele sase (sau ultimele sase, pentru play-out), iar punctele obtinute sa fie luate in calcul. Asa, fiecare meci din prima faza capata importanta si trebuie tratat ca atare.

Acesta ar fi un prim amendament la varianta propusa de federatie. Secretarul general al FRF, Adalbert Kassai, a precizat ca -propunerea de modificare a sistemului competitional va fi trimisa tuturor cluburilor afiliate la FRF, iar ele vor putea propune, la randul lor, alte schimbari-. Poate n-ar fi rau ca si semnalele venite din partea presei sa se afle in vizorul federalilor. Un prim pas a fost facut.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.