Duminica, pe stadionul din Yokohama, Germania va disputa cea de-a saptea finala pentru un titlu mondial. Prezenta fotbalistilor lui Voller in ultimul act al competitiei poate fi considerata o mica surpriza, deoarece, pana la startul turneului final, ei nu impresionasera, alternand rezultatele bune cu cele deceptionante. Pe pamant asiatic, nemtii au cules roadele unui stil de joc riguros si pragmatic, a carui sobrietate nu prea face casa buna cu spectacolul. Mai ales in faza a doua a intrecerii, team-ul alb-negru a fost adeptul unor victorii ce parca au fost planificate la calculator: 1-0 cu Paraguay, 1-0 cu SUA, 1-0 cu Coreea de Sud. Dar scopul scuza mijloacele si Germania a ajuns sa dispute ultimul si cel mai important meci al Cupei Mondiale, cel in care se joaca cu trofeul pe masa.
Steaguri, bere, sutiene, caini si claxone
Sute de mii de germani, care au urmarit partida dintre Germania si Coreea de Sud pe ecrane uriase, instalate in diverse orase, si-au manifestat bucuria pe strazi dupa calificarea echipei nationale in finala Cupei Mondiale.
La Hamburg, evenimentul a fost sarbatorit de peste 70.000 de suporteri, dintre care 50.000 au vizionat meciul pe un urias ecran, instalat intr-o piata unde se comercializeaza peste, dar au curs rauri de bere. La Berlin, aproximativ 10.000 de persoane au consumat aceeasi bautura in cinstea victoriei echipei nationale, iar in Potsdamer Platz, 3.000 de suporteri au urmarit meciul alaturi de primarul capitalei Germaniei, Klaus Wowereit. La Hannovra, primarul Sigmar Gabriel s-a alaturat suporterilor pentru a sarbatori victoria si le-a permis functionarilor Primariei sa inceteze lucrul.
Atmosfera de mare sarbatoare si la Munchen, Dresda si Leipzig, unde strazile au fost invadate de suporteri, care si-au manifestat bucuria in diverse moduri: au defilat cu masinile, au claxonat fara intrerupere mult timp, au aruncat cu petarde, au aprins focuri de artificii si au scandat -Finala! Finala!-, -Rudi! Rudi!-. La Berlin, a fost observat un caine a carui blana era vopsita in culorile nationale ale Germaniei, iar unele femei din Munchen purtau sutiene ale caror cupe aveau forma de minge. Un sofer, in varsta de 41 de ani, a fost arestat, inainte de inceperea meciului, la Sarra, deoarece conducea cu o viteza de 212 kilometri pe ora, intr-o zona unde limita era de 100 de kilometri pe ora. Soferul, care a fost amendat cu 375 de euro si caruia i-a fost retras permisul de conducre pentru trei luni, a explicat ca nu a dorit sa piarda inceputul partidei.
Eliminarea sud-coreenilor, privita cu satisfactie de presa internationala
Cotidianul -Marca- noteaza pe prima pagina a editiei on-line: -Adio, Coreea!-. -S-a incheiat aventura Coreii la Cupa Mondiala. Jucatorii lui Guus Hiddink au ajuns in penultimul act al Cupei Mondiale multumita arbitrilor, dar au fost invinsi de Germania. Un gol marcat de Ballack in a doua repriza ii permite Germaniei sa lupte pentru al patrulea titlu mondial. Autorul golului nu va putea evolua in finala, deoarece a primit un cartonas galben-, se arata in comentariul spaniol. Un alt cotidianul iberic, -AS-, a publicat pe prima pagina o fotografie a lui Ballack, pe care este scris -Dreptate-. La randul sau, -L*Equipe- are un titlu simplu pe prima pagina: -Germania, in finala-. Publicatia mentioneaza ca germanii au stricat visul sud-coreenilor in semifinalele Mondialului lor. -A fost o calificare fara emotii, dar germanii au facut o treaba buna, ce poate face sa ingalbeneasca de gelozie echipele ce erau mari favorite (Franta, Argentina, Italia si Spania). Aceasta prima semifinala a insemnat sfarsitul epopeii sud-coreene-, scrie cotidianul francez, care precizeaza ca gazdele s-ar fi putut califica daca portarul Oliver Kahn nu s-ar fi opus cu autoritate incercarilor acestora.
Presa germana considera ca mijlocasul Michael Ballack este -eroul tragic- al semifinalei cu selectionata Coreii de Sud, pentru ca a calificat echipa nationala in ultimul act al competitiei, dar va trebui sa urmareasca finala din tribuna, fiind suspendat pentru cumul de cartonase galbene.
Cotidianul -Bild- a titrat simplu: -FINALA-, alaturi de fotografia lui Michael Ballack, care exulta dupa marcarea unicului gol al partidei. -Figura tragica din echipa noastra este Ballack. Ne-a calificat in finala, dar nu va putea juca. Pacat!-, a scris publicatia germana, care a adaugat -Lumea a ras de jocul echipei noastre. Acum radem noi! De fapt, nu radem, ci ne bucuram. Rudi, Germania iti multumeste!-.
Editia on-line a saptamanalului -Focus- considera surprinzatoare performanta echipei antrenate de Rudi Voller. -Cine s-ar fi gandit? In <iadul rosu> din Seul, baietii lui Rudi Voller si-au pastrat cumpatul si au invins gratie golului marcat de eroul meciului, Michael Ballack-, a notat publicatia germana, sub titlul -Finala – sosim!-.
-Visul s-a implinit – suntem in finala-, a scris cotidianul -Frankfurter Allgemeine Zeitung-, iar publicatia -Der Spiegel- a mentionat ca -Germania va juca finala, dar eroul de la Seul e trist, pentru ca va privi din tribuna ultimul meci al competitiei-. Revista germana a adaugat ca -Rudi Voller are sansa de a deveni al doilea german, dupa Franz Beckenbauer, care castiga Cupa Mondiala atat ca jucator, cat si ca antrenor-.
-Ballack nu a dorit nici o surpriza si a pus capat visului coreean-, titreaza publicatia -Sport-. Sursa citata considera ca meciul nu a fost foarte spectaculos, adaugand ca, asa cum era de asteptat, Germania a fost superioara, dar si intimidata de echipa gazda..
-Gazzetta dello Sport- a titrat, pe prima pagina a editiei on-line: -Ballack a daruit Germaniei finala-. Sursa citata noteaza ca scorul meciului, 1-0, nu este -demn- de o semifinala a Cupei Mondiale. -Spectacolul a fost facut de multimea rosie, care si-a sustinut favoritii. Plictiseala a fost prezenta, mai ales in a doua repriza. Arbitrul Urs Meier a razbunat toate eliminarile nemeritate si a fluierat un ofsaid inexistent la Ahn. S-a facut dreptate, ar putea spune unii. Coreea poate sarbatori, oricum, o performanta istorica. Germania viseaza la al patrulea titlu mondial-, scrie publicatia italiana.
Cancelarul Schroder a felicitat echipa Germaniei
Gerhard Schroder, cancelarul Germaniei, care se afla in Canada, la summit-ul G8, a felicitat echipa nationala si pe selectionerul Rudi Voller imediat dupa obtinerea calificarii in ultimul act al Cupei Mondiale. Schroder l-a sunat pe Voller imediat dupa incheierea meciului castigat, cand selectionerul se afla inca pe banca tehnica, in incinta stadionului din Seul.
Hiddink ramane un idol si va fi declarat cetatean de onoare
Autoritatile sud-coreene au anuntat ca selectionerul echipei nationale, Guus Hiddink, va fi declarat cetatean de onoare al tarii, dupa performanta realizata cu reprezentativa Coreii de Sud, care a ajuns pana in semifinalele Cupei Mondiale. Ministrul justitiei din Coreea de Sud a anuntat ca aceasta distinctie este oferita pentru prima data unui cetatean strain si ea ii va fi inmanata selectionerului olandez dupa incheierea Campionatului Mondial. Decizia a fost luata in cadrul unei reuniuni a ministilor sud-coreeni, care s-a desfasurat in prezenta presedintelui Kim Dae-jung. Acesta ar putea face o escala in Olanda, cu prilejul calatoriei in Danemarca, unde va avea loc summit-ul Asia-Europa, pentru a face astfel un gest de prietenie fata de Hiddink si de poporul olandez. Distinctia onorifica ce i se va acorda selectionerului nu ii confera drepturi legale speciale, ci doar anumite privilegii, rezervate, de obicei, cetatenilor sud-coreeni, in special privind procedurile de imigratie.
Ranile coreenilor se cicatrizeaza
Presa coreeana a tratat cu eleganta echipa nationala de fotbal, vorbind despre o performanta istorica la Cupa Mondiala si adaugand ca regretele pentru infrangerea suferita in fata Germaniei nu va putea sa eclipseze meritele jucatorilor. -La final, expresul coreean a ramas fara abur-, a scris -Korea Times-, in editorialul intitulat -Germania pune punct visului-. -Eroii lui Hiddink au platit pretul celor trei saptamani de performante unei echipe germane puternice si organizate-. La randul sau, ziarul -Korea Economic Daily- spune-: -Punctele de pe tabela de marcaj nu sunt decat niste puncte. Razboinici si <diavoli rosii> la un loc au facut tot ce se putea-.