Intrecerile din Formula 1 ne fascineaza pe toti. Tabloul unei curse din -Marele Circ- poate fi admirat uneori ore in sir, ca o veritabila capodopera. Pilotii sunt exemple de indemanare si curaj, masinile seamana tot mai mult cu niste -bijuterii-, create special pentru a depasi recorduri de viteza, iar premiile ating cote uriase. Spectacolul e fabulos. Si are, de cativa ani buni, un stapan in fata caruia nu sufla nimeni: Michael Schumacher. Regele F 1!
Spectacol fabulos
Cu cinci titluri mondiale la activ, pilotul german pare a fi coborat de pe alta planeta. Talentul sau entuziasmeaza. Cat va mai dura -dictatura- lui Schumi? Se va echilibra lupta pentru sefie? Ce sanse au Juan Pablo Montoya, Ralf Schumacher, David Coulthard, Jarno Trulli sau Kimi Raikkonen? Dar Jacques Villeneuve si Jenson Button? Dar Giancarlo Fisichella si Heinz-Harald Frentzen? Nimeni nu poate da un raspuns cert. La echipe, Ferrari si-a spulberat concurenta si anunta un nou asalt pentru intaietate. Specialistii de la -Maranello- gasesc intotdeauna cheia succesului, bolizii conceputi pentru Schumacher si Barrichello dovedindu-se superiori celorlalti. Asteptam un campionat pasionant. Incins. Startul se va da la finalul acestei saptamani, mai exact duminica, in Australia, pe circuitul de la Melbourne, adica pe o pista foarte rapida. E randul vitezistilor sa iasa la rampa!
Migrarea spre alte zari
Incet, dar sigur, cursele Formulei 1 se indeparteaza de Europa, desi traditia acesteia e strans legata de continentul nostru. Motivul? Cel financiar. Publicitatea la tutun nu mai e agreata de Uniunea Europeana, ceea ce ameninta sa -destabilizeze- bugetul -Marelui Circ-, fiindca sponsorii provin, in mare masura, din amintitul domeniu. Conflictul este evident, sansele de reconciliere par a fi minime, daca nu inexistente. Marele Premiu al Belgiei a fost desfiintat, asta ar fi cea dintai masura. Se pare ca va urma cel din Austria. Banul face si desface! Si inca un detaliu: in 2002 Europa a gazduit 11 competitii dintr-un total de 17; acum sunt 10, e adevarat, din 16.
Chestiunea cu reclama la tutun si-a gasit insa rapid rezolvarea. Logic, de altfel. Nu peste tot in lume reclamele de acest gen sunt interzise. Candidate serioase la organizarea concursurilor? China, Rusia, Turcia, Bahrein. Asa, dintr-un foc. La prima strigare, cu alte cuvinte. Se aude ca si in Dubai s-ar dori primirea cu alai a F 1. Presedintele FIA, Max Mosley, nu-si face griji. Nici n-are de ce. Daca Europa impune restrictii, alte continente abia asteapta sa primeasca -Marele Circ-.
Fie robot, fie canibal infometat!
Campionul mondial al lui Ferrari este optimist. -Consider ca acest sport este un stimulent deosebit pentru mine, emotiile sunt mari. Asa este la orice inceput-, afirma Schumi. El e un veteran al Formulei 1. Altii l-au comparat cu un robot. Sau cu un -canibal- infometat in permanenta de victorie. Peste toate insa, cum spuneam, regele din F 1 este dominat de emotie: -In Formula 1 patrund persoane extrem de dotate, dar nu stiu daca toate au asemenea trairi inaintea curselor. Eu am senzatia ca imi pleaca din stomac un fior si se opreste in centrii nervosi, stimulandu-ma. Altfel, motive de presiune asupra mea nu cred ca exista, sunt convins ca putem ramane in varful ierarhiei-.
Michael Schumacher crede ca noua sa masina va fi la nivelul asteptat, intrucat -rezultatele ultimelor teste n-au evidentiat probleme si nu trebuie sa fim ingrijorati-. Sa fie 2003 anul celui de-al saselea titlu pentru Schumi? -N-am avut niciodata probleme in a ma motiva, astfel ca un nou triumf ar fi un lucru deosebit. E un stimulent suplimentar. Sa vedem cum va decurge stagiunea. Daca voi fi cel care o va domina, inseamna ca momentul de glorie din final ar fi unul just-. Deocamdata, sa urmarim primul obstacol. La Antipozi. Duminica. Si sa ne reamintim podiumul de la Melbourne, de anul trecut: 1. Michael Schumacher (Ferrari), 2. Juan Pablo Montoya (Williams), Kimi Raikkonen (McLaren). Poate fi un reper…
Programul curselor:
– Australia (Melbourne), 9 martie
– Malaezia (Sepang), 23 martie
– Brazilia (Interlagos), 6 aprilie
– San Marino (Imola), 20 aprilie
– Spania (Barcelona), 4 mai
– Austria (A-1 Ring), 18 mai
– Monaco (Monte Carlo), 1 iunie
– Canada (Montreal), 15 iunie
– Europa (Nurburgring), 29 iunie
– Franta (Magny-Cours), 6 iulie
– Marea Britanie (Silverstone), 20 iulie
– Germania (Hockenheim), 3 august
– Ungaria (Hungaroring), 17 august
– Italia (Monza), 14 septembrie
– SUA (Indianapolis), 28 septembrie
– Japonia (Suzuka), 12 octombrie