Home Știință Codurile de bare ies la pensie

Codurile de bare ies la pensie

DISTRIBUIŢI

Intr-un supermagazin din Cambridge, Marea Britanie, rafturile au inceput sa vorbeasca cu produsele depozitate pe ele. Partea cea mai frumoasa este insa ca produsele stiu sa raspunda. In curand, lamele de ras de vanzare la Walt-Mart din Brockton, in Massachusetts, vor denunta furturile suspecte responsabililor de la supermarket. In aceasta primavara, un grup de companii vor lucra intens pentru a perfectiona sistemul care sa controleze intregul drum pe care produsele il strabat de la producator pe rafturile magazinelor, scrie revista -The Economist- in ultimul sau numar.

Totul este posibil gratie unei noi si rentabile versiuni a tehnologiei de identificare automata, denumita Radio Frecquency Identification (RFID, identificare prin radiofrecventa). Sistemul RFID consta in etichete inteligente, adevarate microcipuri conectate la antene. Eticheta transmite aparatului informatiile pe care le contine, pentru citire. In ultimii patru ani, costul acestor etichete a scazut semnificativ, de la doi dolari la doar 20 de centi si expertii estimeaza ca peste doar cativa ani, pretul lor nu va fi mai mare de cinci centi. Etichetele RFID sunt deja produse in milioane de bucati si utilizate pentru a depista animalele domestice sau cele salbatice protejate, in industria automobilistica si la bagajele din aeroporturi. Compania Gillette a anuntat de curand ca a comandat jumatate de miliard de etichete inteligente, dand astfel startul acestei tehnologii pentru industria de bunuri de larg consum. Daca vor avea succes, vor circula mii de miliarde de etichete inteligente, care vor inlocui codurile de bare pe toate produsele din supermagazinele lumii.

In spatele conceptului se afla parteneriatul dintre cercetatorii universitari si compania Auto-ID Center cu sediul in Massachussets. Prima versiune a etichetelor RFID continea toate informatiile posibile legate de produs, ceea ce o facea costisitoare. Auto-ID Center a venit insa cu ideea de a reduce la minimum informatiile continute in noua versiune a etichetelor: doar un numar de serie. Acesta este unic si identifica exclusiv produsul pe care se gaseste, fie ca este vorba despre o sticla de lapte sau o cutie de conserve. Toate celelalte informatii referitoare la produs – cand a fost fabricat si unde, de catre cine si in ce conditii – sunt pastrate in memoria unui computer central, care se poate accesa si prin intermediul Internetului. Aceasta este, de fapt, noutatea senzationala: pana acum nu se gandise nimeni ca eticheta nu trebuie sa cuprinda toate informatiile despre produs, ci ca ele pot fi stocate intr-un computer central.

Gillette experimenteaza in acest moment doua moduri in care pot fi utilizate noile etichete. In primul caz, acestea vor fi asociate cu rafturi inteligente, dotate cu aparate pentru citit. Gillette a calculat ca se pierd peste 30 miliarde de dolari pe an pentru ca rafturile se golesc si nu sunt reumplute rapid de catre functionarii supermagazinelor. Rafturile inteligente vor anunta cand sunt aproape goale, evitandu-se astfel pierderile de miliarde de dolari. Gillette experimenteaza si folosirea noilor etichete ca sistem de supraveghere a produselor de la fabrica si pana la supermagazine. In acest mod, producatorii vor fi siguri ca trimit cantitatea justa de produse in locul si la momentul potrivit si ii vor putea permite sa reduca stocurile si sa isi eficientizeze la maximum activitatea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.