Fostul vicepreședinte american Al Gore "ar putea avea un loc" într-o viitoare administrație Barack Obama, a afirmat senatorul de Illinois, citat de CNN, confirmând parțial informațiile potrivit cărora laureatul premiului Nobel pentru Pace ar putea candida împreună cu el, pe același bilet, pentru Casa Albă.
Întrebat dacă ia în considerare numirea lui Gore în cabinetul său, Obama a răspuns "imediat" că da. "Fac un legământ că Al Gore va intra în Administrație și că va juca un rol central în rezolvarea problemei încălzirii climatice", a afirmat senatorul de culoare, unul dintre favoriții democrați în cursa pentru Casa Albă.
Obama a mărturisit de altfel că vorbește "regulat" cu fostul vicepreședinte american și că îl consultă "deseori" în probleme legate de schimbările climatice.
Într-o declarație făcută anul trecut, Obama a afirmat că i-ar oferi "într-o secundă" o funcție lui Gore. Informații publicate de presa de peste Ocean afirmau recent că Gore ar putea fi numit chiar vicepreședinte al lui Barack Obama, fiind favorizat de popularitatea de care se bucură în rândul democraților.
Al Gore a ocupat funcția de vicepreședinte al Statelor Unite în perioada 1993-2001, în timpul celor două mandate de președinte ale lui Bill Clinton. El a fost candidatul democrat în cursa pentru Casa Albă în 2000, pierzând în urma unor alegeri controversate în fața republicanului George W. Bush.
În acest timp, postul de televiziune ABC susține că Hillary Clinton încearcă să convingă liderii Partidului Democrat și așa-numiții super delegați că Barack Obama nu ar putea câștiga confruntarea electorală cu candidatul republican, senatorul John McCain.
"Obama nu poate câștiga", ar fi fost cuvintele pe care Hillary i le-ar fi adresat recent guvernatorului Bill Richardson, un democrat influent care însă, între timp, și-a anunțat sprijinul pentru senatorul de culoare.
Obama conduce la numărul de delegați
Până în prezent, Barack Obama are sprijinul a 1.623 de delegați democrați, iar Hillary Clinton se bucură de susținerea a 1.499 de delegați. Candidatul partidului are nevoie de 2.025 de delegați pentru a obține nominalizarea oficială, lucru care este, în acest moment, dificil de realizat. Convenția Națională a Partidului Democrat se va desfășura la sfârșitul lunii august în Denver (Colorado), iar rolul decisiv le va reveni, cred analiștii, așa-numiților super-delegați.
De asemenea, potrivit sondajelor de opinie, avantajul lui Obama în fața lui Clinton s-a majorat în ultimele săptămâni, ajungând în acest moment la peste 10 procente.
Următoarele alegeri importante se vor desfășura în Pennsylvania, pe 22 aprilie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane