Oamenii de stiinta care se afla in spatele celui mai important proiect privind descoperirea formelor de viata extraterestra pot acum sa analizeze mai indeaproape semnalele radio colectionate pana acum in cautarea fiintelor de pe alte planete. Timp de patru ani, milioane de persoane din intreaga lume au avut activat in computerele lor un program special care putea capta transmisii inteligente. Acum, cele mai interesante dintre aceste inregistrari vor fi analizate de expertii care au avut idea acestui proiect Seti@home cu ajutorul telescopului Arecibo din Puerto Rico. Echipa de cercetatori are la dispozitie 150 de surse radio pe care vor sa le studieze in urmatoarele zile.
De cand a inceput, in 1999, din proiectul Seti@home (SETI – Search for Extraterrestrial Intelligence) au dorit sa faca parte cat mai multe persoane de diferite nationaliotati. Cateva milioane de voluntari din mai mult de 200 de tari au incarcat pe calculatorul lor un program care analizeaza datele obisnuite de radio-telescoapele care scaneaza semnale neobisnuite venite din cer. Actionand in acest fel, Seti@home a devenit cel mai mare proiect care implica reteaua mondiala de calculatoare. Acum, in faza cunoscuta sub numele de -Stellar Countdown-, proiectul va folosi telescopul Arecibo pentru a reanaliza cele mai interesante surse radio. Aceste surse interesante au fost selectionate in functie de:
– de cate ori a fost inregistrat semnalul respectiv
– puterea sursei radio
– proximitatea fata de stelele cunoscute
– tipul de stea
– prezenta unor planete cunoscute
-In acest fel eliminam zgomotul fara sens sau interferente radio de natura umana. Suntem foarte curiosi sa vedem ce va ramane-, a dezvaluit David Anderson, directorul proiectului Seti@home.
Din 1950 au existat peste 50 de proiecte destinate cautarii de semnale extraterestre din spatiu, dar nici unul nu a produs rezultate concrete. Chiar si cei mai optimisti oameni de stiinta sunt de parere ca sansele de succes ale Seti@home nu sunt mai mari de 1%. -Cred ca vom descoperi totusi civilizatii extraterestre in urmatorii 100 de ani. Chiar daca nu vom da peste un semnal de la ET de aceasta data, sunt optimist ca avem capacitatea de a contacta fiinte extraterestre in viitor-, asigura seful echipei de cercetatori de la Seti@home, Dan Werthimer.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane