Home Student în România Student în România. Azi, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Studii Europene

Student în România. Azi, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Studii Europene

DISTRIBUIŢI

Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai oferă candidaților următoarele specializări: Relații Internaționale și Studii Europene (cu predare în română, germană sau engleză), Management, Studii Americane și Administrație Europeană.
Totodată, Facultatea oferă și un sistem de studii numit Dublă Diplomă, care prevede un an de studiu la Universitatea din Magdeburg, Germania. Programul de diplomă dublă cuprinde toate aspectele academice și de administrație universitară de la durata de studiu, compatibilizarea curriculară și sistemul de credite, desfășurarea examenelor și evaluarea rezultatelor, certificate, decizii, comisii comune. Un capitol aparte a programului este dedicat recunoașterii reciproce a studiilor după susținerea examenului de diplomă în prezența unei comisii internaționale, româno-germană. Oferta de studii la Cluj-Napoca și la Magdeburg – anul unu si trei la Universitatea din Cluj-Napoca si anul doi la Universitatea din Magdeburg – valabilă pentru studenți români și germani -, creează o colaborare prin care, în fapt, Facultatea de Studii Europene intră în sistemul de compa­tibilități internțional, permite beneficiarilor programului accesul pe piața muncii europene.
Înscrierile vor avea loc la sediul facultății, în perioada 15-23 iulie 2013, iar afișarea rezultatelor concursului de admitere va avea loc pe 23 iulie. Candidații admiși vor trebui să confirme locul la buget din prima etapă în perioada 24-26 iulie urmând ca rezultatele intermediare (I )să fie afișate pe 26 iulie. Confirmarea locurilor în prima etapă de redistribuire se va face în perioada 27-29 iulie iar afișarea rezultatelor intermediare (II) va avea loc pe 29 iulie.  Confirmarea locurilor în a doua etapă de redistribuire va avea loc pe 30 iulie 2013 iar confirmarea locurilor cu taxă va avea loc în perioada 24-30 iulie. Afișarea rezultatelor finale va fi pe 31 iulie 2013.
La specializările în limba română media de admitere va fi formată din media aritmetică cu patru zecimale a oricăror două probe scrise de la examenul de bacalaureat, la alegerea candidatului (80  la sută) și examen scris sau eseu (20 la sută). Specializarea Relații internaționale și Studii Europene în limba română va avea ca temă de eseu de admitere ”U.E. Un proiect de viitor”. Eseul se va depune la înscriere și se va evalua de către o comisie desemnată de conducerea Facultății de Studii Europene. La aceeași specializare dar cu predare în limba germană, în loc de eseu candidații vor susține un examen scris în limba germană iar la specializarea cu predare în limba engleză candidații vor depune un eseu cu titlul “U.E. Un proiect de viitor”, sau eseu cu titlul “Globalizarea o problemă complexă”, la alegerea candi­datului (20  la sută). La fel la specializările Management și Administrație Europeană, candidații vor depune un eseu cu titlul ”U.E. Un proiect de viitor” care va conta 20 la sută din media de admitere urmând ca 80 la sută să fie media aritmetică a oricăror două probe de la bacalaureat. La specializarea Studii Americane, candidații vor trebui să redacteze un eseu pe o temă din sfera culturii și politicii americane (candidatul alege dintr-o listă cu zece teme prestabilite, care vor fi postate pe site-ul facultății).
Evaluarea candidaților, pe baza fișei de înscriere completate pe proprie răspundere, va avea loc pe 23 iulie 2013. Media generală (finală) a fiecărui candidat se calculează ca medie ponderată, cu patru zecimale, fără rotunjire, conform criteriilor de admitere. Mediile finale obținute de candidați la concurs sunt valabile pentru stabilirea ordinii de clasificare numai la facultatea, profilul și specializarea la care au candidat (marcată în fișa de înscriere).  Admiterea în învățământul superior de stat se face strict în ordinea descrescătoare a mediilor generale (sau a numărului de puncte) obținute de candidați, în funcție de sistemul de departajare și în limita numărului de locuri stabilite prin Hotărârea Guvernului și repartizate instituțiilor de învățământ superior de stat. Sunt declarați admiși pe locurile în regim de subvenție de la bugetul de stat candidații situați, în ordine descrescătoare a mediilor, pe primele locuri la fiecare specializare în conformitate cu cifrele repartizate prin Ordin a Ministrului Educației și Cercetării. În cazul în care ultima medie de admitere este obținută de mai mulți candidați, atunci se aplică criteriile de departajare. Afișarea rezultatelor se face în mod obligatoriu cu evidențierea criteriilor de departajare. Media de admitere se calculează cu patru zecimale exacte, fără rotunjire.

Irina Tracy

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.