Faptul că un raft burdușit cu polițiști potlogari a fost măturat taifunește, în județul Argeș, nu trebuie privit decât ca un accident tragic. N-am nicio îndoială că, pe viitor, precupeții de permise auto și de alte acte oficiale măsluite vor fi cu ochii mai mari decât cepele.
Dar, până una-alta, publicul larg primește ocazia, nesperat de concretă, de a-și explica modul în care se ridică spre cer vilele unor bugetari, plătiți pentru a veghea somnul fără griji al cetățeanului plătitor de impozite. E drept, vilele izvorăsc din sânge nevinovat curs pe șosele, fiindcă toți împroprietăriții cu permise false nu-s decât niște bombe cu explozie întârziată, dar ce mai contează? Bani să iasă, indiferent cu ce preț.
Totuși, fiindcă fiecare naș își are nașul, mi-e greu să cred că, de pildă, un politician versat ca Piedone – mușteriu și el al respectivei rețele – a scos vreun sfanț din teșcherea, ca să achite omeneasca lubrefiere pentru obținerea permisului, după cum se insinuează. Mai curând, cred că megaprimarul de sector a plătit cu promisiuni electorale care vor rămâne fără acoperire, gen "bre băieți, treceți pe la mine pe la birou, după realegeri, și ne înțelegem noi, că oameni suntem."
Pe deasupra, cunoscând slugărnicia oamenilor legii față de fotbaliști – alți pacienți ai amintitei filiere – cred că nici aceștia nu și-au încasat permisul de conducere pe mii de euro, ci doar după ce au dat cu bățul în carnețelul de autografe al polițiștilor. Nu se lăuda, într-un interviu, un fotbalist din naționala pițurciană că, atunci când radarul îl prinde cu 200 la oră, polițiștii îl iartă și-i cer șpagă un autograf, pe care, cu extremă fudulie, și-l înfig apoi la caschetă?
Probabil că impotența legilor românești plus nesfârșitele tertipuri avocățești îi vor scoate basma curată pe panglicarii de Argeș. În cel mai rău caz, aceștia vor face și ei acolo câteva zile de pușcărie simbolică, ușor de bifat ulterior ca o utilă experiență de viață.
După care, societatea noastră capitalistă îi va prelua din nou și-i va strânge afectuos la pieptu-i matern.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane