Home Turism Autoritatile cauta metode statistice de umflare a ponderii turismului in PIB

Autoritatile cauta metode statistice de umflare a ponderii turismului in PIB

DISTRIBUIŢI

Dupa ce seful ANT din Romania si-a exprimat -admiratia si atasamentul total- fata de segmentul pe care ar trebui sa-l scoata la lumina, autoritatile cauta asa-numite metode de masurare a impactului turismului asupra economiei romanesti. Numai ca socoteala de acasa s-ar putea sa nu se potriveasca si cu cea din targ, pentru ca, adaptand metode de masurare si calculatie europene, risti sa nu mai poti face clasica manipulare statistica, practicata pe scara larga in ultimul deceniu.


Astfel, conform declaratiilor oficialilor, impactul economic al turismului in Romania va fi masurat cu ajutorul Contului Satelit pentru Turism (CST), o metoda statistica care permite compararea, in mod direct, a marimii sectorului turistic cu celelalte sectoare ale economiei si aflarea masurii in care acesta le influenteaza. Contul Satelit pentru Turism a fost creat si pentru a asigura o unitate metodologica in definirea, colectarea, analiza si interpretarea datelor din turism la nivelul unei tari.

-Contul Satelit pentru Turism va furniza indicatori macroeconomici agregati pentru a descrie marimea si importanta economica a turismului, ca de pilda Valoarea Adaugata in Turism si cat reprezinta PIB din turism (altul decat PIB national), corespunzator cu indicatorii agregati similari pentru economia nationala; date detaliate asupra consumului vizitatorilor si cum se intalneste acest consum cu oferta interna; informatii de baza cerute pentru dezvoltarea modelelor impactului economic al turismului, pentru pregatirea unei analize a pietei turistice; legatura intre datele economice si alte informatii non-monetare privind turismul, ca de pilda numarul de calatorii, durata sejurului, mijloace de transport-, a declarat recent Ovidiu Iuliu Marian, presedintele ANT.

Training european

Recent, la sediul ANT s-au desfasurat o sesiune de prezentare si una de training, sustinute de expertii Oxford Economic Forecasting, partener al Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC). -Turismul genereaza efecte directe, indirecte sau induse, in special asupra valorii adaugate, fortei de munca, veniturilor etc., motiv pentru care indicatori cum sunt numarul de sosiri al turistilor, numarul de innoptari, capacitatea de cazare turistica (numarul de locuri sau camere), indici de utilizare a capacitatii (grad de ocupare), datele furnizate de Banca Nationala a Romaniei, respectiv incasari si cheltuieli din turismul international, precum si pe caracteristicile vizitatorilor, pe conditiile in care ei au calatorit si au innoptat, sunt considerati insuficienti. Este nevoie de noi informatii pentru a spori credibilitatea cuantificarii activitatilor din turism-, a mai declarat presedintele ANT.

Oficialul a precizat ca noile informatii trebuie sa fie de natura statistica si sa fie produse pe o baza corespunzatoare, adica estimarile sa nu fie realizate o singura data, ci de-a lungul desfasurarii intregului proces statistic, iar estimarile trebuie sa se bazeze pe surse statistice credibile, sa fie anchetati atat vizitatorii, cat si ofertantii de servicii turistice. Datele trebuie sa fie comparabile de-a lungul timpului in cadrul aceleiasi tari, intre tari si cu alte domenii de activitate. Cum se vor cuantifica sejururile petrecute la munte sau la mare de catre turistii care prefera particularii, cu preturi mai mici si o orientare mai buna catre clienti, e greu de imaginat. Deci marje de manevra exista, asa ca nu trebuie sa ne miram daca vom vedea ca turismul romanesc creste in statistici precum Fat-Frumos.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.