Home Turism Buzduganul lui Rakoczi a ajuns la Cluj

Buzduganul lui Rakoczi a ajuns la Cluj

DISTRIBUIŢI

Muzeul National de Istorie al Transilvaniei a intrat de curand in posesia unui obiect inestimabil. Este vorba despre un buzdugan de lupta ce a apartinut, potrivit primelor cercetari, principelui transilvanean Gheorghe Rakoczi al II-lea.

Principele Gheorghe Rakoczi al II-lea, fiul lui Gheorghe Rakoczi, a domnit in Transilvania intre 1648 si 1660, fiind cunoscut pentru firea sa ambitioasa si razboinica. A intrat in istorie pentru faptul ca a incercat, si a reusit intr-o oarecare masura, sa unifice, sub autoritatea sa, cele trei tari romanesti.

Buzduganul de lupta pe care Muzeul National de Istorie al Transilvaniei l-a primit de curand sub forma unei donatii apartine, conform datelor furnizate de posesor, principelui Rakoczi al II-lea.

Obiectul, confectionat din fier si acoperit cu bronz, are o lungime de 350 de mm si avea, cel mai probabil, o coada de lemn de 20 de cm. -Pe baza analogiilor stim ca numai persoanele importante aveau astfel de obiecte-, a explicat, ieri, seful Sectiei de Istorie a Muzeului National de Istorie al Transilvaniei, Tudor Salagean, adaugand ca piesa este, in mod cert, autentica.

Buzduganul de lupta nu a fost insa folosit propriu-zis pe campul de lupta, ci mai mult pentru lovituri aplicate iobagilor sau soldatilor, care erau astfel incurajati in lupta.

Principele Gheorghe Rakoczi al II-lea a incercat sa obtina in 1657 tronul Poloniei, dupa ce a unificat cele trei tari romanesti. A reusit sa cucereasca Cracovia si Varsovia, insa a fost infrant la Czerny Ostrov. Cea mai mare batalie a pierdut-o la Floresti, langa Cluj, care pe atunci era denumit Orasul Comoara, datorita bogatiei cetatii. Mai apoi, Rakoczi s-a retras, ranit in batalie, la Oradea, unde a si decedat la scurt timp.

Provenienta buzduganului de lupta este sustinuta de doua teorii principale. Ori a fost pierdut in campania militara din Polonia, ori in batalia de la Floresti.

Alaturi de buzduganul de lupta al principelui Rakoczi al II-lea, muzeul mai poseda o sabie a lui Vasile Lupu, o sa de parada ce a apartinut principelui Gabriel Bethlen si o sabie a lui Jan Potocki, comandantul general al armatei Poloniei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.