Putini sibieni stiu ca in judetul lor exista un canion. In ciuda spectaculozitatii, locul a ramas ascuns chiar si pentru multi dintre sateni. Peretii de stanca inalti de peste 20 de metri sunt mascati de vegetatie. Localnicii din Mihaileni stiu doar ca pe malul paraului Calva, la un kilometru de comuna, se afla -Rapa lui Brod-.
Satenii au aflat de la un belgian
Majoritatea satenilor nu stiu decat de un mal abrupt de piatra, pe care sunt scrijelite doua nume si o inimioara. Nimeni nu stie de un canion spectaculos. -Am auzit de el. Sunt niste rape p-aici, da* n-am fost niciodata la canion. Noi am aflat de el de la un belgian. A venit intr-o zi in sat si a intrebat unde e canionu*. Oamenii au raspuns ca nu sunt decat niste rape. El o tinea pe-a lui. A luat-o pe deal, condus de un satean, spre <Rapa lui Brod>. Pe acolo a zis el ca trebuie sa fie-, isi aminteste Stefan Hila, viceprimarul din Mihaileni. -Loc misterios, Canionu*? Nu stiu unde e. Acolo, langa parau, sunt cateva rape, da* nu stiu de nici un canion. Cre* ca vreti sa mergeti la <Rapa lui Brod>-, raspund majoritatea satenilor intrebati de amplasarea ariei protejate.
Se ridica cortina
Un palc de copaci si arbusti creeaza o bariera de netrecut. Ne croim cu greu un tunel prin desis. Indepartam crengile care ne ies in fata si sarim peste arborii prabusiti la pamant. Indepartez un manunchi de crengi si dau deodata cu ochii de un perete neted de stanca. E la mai putin de un metru departare. Nu-mi pot da seama de dimensiune la o distanta asa mica. Ridic privirea. Usor, usor ajung sa privesc drept in sus. Abia disting linia ce traseaza conturul dintre peretele de stanca si cerul innorat. Trebuie sa aiba peste 20 de metri inaltime. -Maica, ce inalt e! N-am mai fost pe aici in viata mea. Nu stiu cum e posibil. Am umblat pe dealurile astea de multe ori, da* n-am ajuns aici niciodata. E ciudat. Parca e ascuns intentionat-, se mira Stefan Hila.
Zona protejata
Nu exista nici un studiu si nici o lucrare de specialitate cu privire la acest monument al naturii. Informatiile sunt foarte putine. Canionul este o ravena rezultata in urma eroziunii puternice a sedimentelor nisipoase de varsta pliocena. Are o lungime de 0,5-0,6 kilometri si o inaltime a peretilor laterali cuprinsa intre sase si 25 de metri. Zona protejata este de 15 hectare si este administrata de Consiliul Local Mihaileni. Pe peretii de stanca apar concretiuni din conglomerate. Privelistea e dintre cele mai spectaculoase.
Grand Canion
Cel mai mare canion din lume este Grand Canion din SUA. Oscileaza in latime de la 1,5 la peste 20 de kilometri si se intinde de la gurile raului Para, aflat la granita de nord a Arizonei, pana la Grand Wash Cliffs, in apropierea granitei cu statul Nevada. Adica o distanta de 446 de kilometri. Cea mai adanca si mai spectaculoasa sectiune, lunga de 90 de kilometri, este inclusa in Parcul National al Marelui Canion. Acest parc, ce protejeaza 4.931 de metri patrati, a fost creat in 1919.
Nici un alt loc de pe Pamant nu se compara cu Marele Canion in ceea ce priveste inregistrarea evolutiei geologice a planetei. Cele mai vechi roci, aflate la baza canionului, au o vechime de peste doua miliarde de ani.
Bogdan Feldman