Home Turism Concediul in Muntii Fagaras, o alternativa ieftina la sejurul pe Valea Prahovei

Concediul in Muntii Fagaras, o alternativa ieftina la sejurul pe Valea Prahovei

DISTRIBUIŢI

Privelisti minunate, cei mai inalti munti din tara, cazare la preturi modice comparativ cu alte statiuni montane – acestea sunt principalele atuuri ale unei vacante in zona turistica Negoiu din Muntii Fagaras.

Sauna la 1.500 de metri

Dupa ce au preluat in proprietate unitatile turistice, statul renuntand, in sfarsit, la struto-camila cu locatia de gestiune, cabanierii au inceput sa se gandeasca serios la investitii. Si nu numai s-au gandit, ci au si inceput sa investeasca in modernizarea cabanelor, astfel incat ele sa ofere un grad de confort corespunzator pentru turistii sositi de pe creasta, dar si pentru cei care aleg sa-si petreaca aici, cu familia, sfarsitul de saptamana.

Un exemplu elocvent in acest sens este Cabana Negoiu, situata la altitudinea de 1.540 m, chiar in fata varfului omonim, al doilea din tara dupa Moldoveanu. Accesul spre cabana se face din halta CFR Porumbacu, situata pe magistrala feroviara Fagaras – Sibiu. De aici, sunt de strabatut 22 km de drum forestier pana la baza muntelui, de unde incepe urcusul propriu-zis, prin padurea de foioase si apoi de brad, care poate fi parcurs in aproximativ doua ore, cu rucsacurile in spate. Trebuie precizat ca sunt extrem de rare situatiile in care turistii sunt nevoiti sa strabata pe jos toti cei 22 km de drum forestier. Faptul ca langa acest drum se afla o cariera de marmura constituie un avantaj, pentru ca mai poate fi -agatat- cate un camion la autostop.

De cativa ani, de cand Serban Pitaru a preluat in proprietate Cabana Negoiu, confortul unitatii turistice s-a imbunatatit semnificativ. Demn de mentionat este faptul ca, pentru numai 50.000 de lei, turistii pot face o sauna binemeritata la aceasta cabana de creasta.

Tarifele la cazare sunt modice, daca le comparam cu alte unitati turistice situate, de exemplu, pe Valea Prahovei. Suma platita pentru un loc intr-o camera de doua paturi nu depaseste 200.000 de lei pe noapte, iar intr-o camera de sase paturi tariful este de 170.000 de lei. De asemenea, cabana este dotata cu apa curenta si dusuri cu apa calda. Un dus poate fi facut contra sumei de 20.000 de lei de persoana.

Feriti-va de Cioban, nu de Drac!

Odata ajunsi la cabana, puteti face in fiecare zi un alt traseu cu care puteti sa va laudati la intoarcerea acasa.

Unul dintre cele mai interesante si pitoresti trasee este ascensiunea spre varful Negoiu (2.535 m), care dureza in jur de trei-patru ore. De pe varf, se poate face o coborare pe celebra Strunga a Dracului, unde in urma cu doua saptamani era inca zapada din plin. Ceea ce va recomandam insa este sa nu alegeti ca varianta de intoarcere la cabana Strunga Ciobanului, chiar daca pe toate hartile traseul figureaza ca fiind de dificultate redusa. In urma cu cinci ani, chiar pe mijlocul Strungii s-a prabusit un bolovan imens, a carui escaladare necesita abilitati de alpinist.

Poate ca cei de la Salvamont, care, incepand din acest an, nu se mai pot plange de fonduri insuficiente, ar trebui sa reglementeze aceasta situatie, fie detonand bolovanul cu pricina, fie, macar, semnalizand traseul ca fiind de dificultate sporita. In acest fel, ar putea fi prevenite unele eventuale accidente.

Revenind la varful Negoiu, trebuie precizat ca, daca aveti noroc de cer senin, de aici se poate vedea in departare partea sudica a Transfagarasanului si chiar lacul de acumulare Vidraru, in intreaga sa splendoare. De asemenea, spre nord se intinde Podisul Transilvaniei, localitatile infatisandu-se ochiului cu toata claritatea. Bineinteles, daca nu sunt prea multi nori.

Un alt traseu pentru care se poate opta este cel spre lacul Avrig, unul dintre multele lacuri glaciare situate in Muntii Fagaras, alaturi de Podragu, Balea sau Capra. De la Cabana Negoiu la lacul Avrig se poate ajunge fie direct, prin Saua Puha, fie alegand drumul pe la Cabana Barcaciu, unde puteti face un popas pentru a bea un ceai cald. Aici, atractia turistica o reprezinta cei trei magari, care iti devoreaza pur si simplu tot ce ai pus pe masa daca ai ales sa pranzesti afara, in spatiul amenajat in acest sens in fata cabanei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.