Ministerul Turismului prevede pentru acest an obtinerea unor venituri din activitatea de privatizare in valoare de 425 miliarde de lei (circa 11,4 milioane de dolari), comparativ cu 1.340 miliarde de lei (40 milioane de dolari) in 2002.
Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru activitatea de privatizare, aprobat de guvern, din totalul incasarilor 25 miliarde de lei vor proveni din dividende.
Numarul societatilor de turism privatizate in cursul anului trecut se ridica la 41. Pachetele de actiuni detinute de minister la 39 dintre acestea au fost vandute prin licitatie publica cu strigare, in cazul altor doua metoda aleasa fiind negocierea directa.
In portofoliul Ministerului Turismului se mai afla 20 de societati, intre care figureaza Predeal SA, Athenee Palace SA si Capitol SA, ambele din Bucuresti, hotel Apollo Constanta si Carmen Silva 2000 Eforie Sud si Ciucas SA Harghita.
Ministerul isi propune sa verse la Trezoreria Statului, in 2003, 345 miliarde de lei. De asemenea, 10 miliarde de lei vor fi platite ca despagubiri in conformitate cu Legea 10 privind imobilele nationalizate, iar alte sapte miliarde de lei vor acoperi plata onorariilor unor consultanti, avocati si agenti de privatizare.
Pentru deplasarile personalului institutiei sunt alocate doua miliarde de lei, iar 43 miliarde de lei vor fi distribuite pentru acoperirea costurilor rezultate din diferite activitati de organizare, publicitate, achizitionarea unor obiecte de inventar si din achitarea unor taxe necesare in procesul de privatizare.
Ministerul va aloca, de asemenea, cinci miliarde de lei pentru achitarea unor rapoarte, expertize, evaluari si a altor documente necesare in cadrul procesului de privatizare al unor societati.
Cu cinci miliarde de lei, Ministerul Turismului va cofinanta diverse proiecte PHARE. Alte patru miliarde de lei sunt prevazute pentru cheltuielile rezultate din dizolvarea si lichidarea unor societati, precum si pentru plata cumparatorilor in executarea garantiilor acordate acestora de Ministerul Turismului sau a cheltuielilor efectuate pentru combaterea ori stingerea pretentiilor formulate de cumparatori.
Sumele in valuta au fost calculate la un curs mediu de 37.271 lei/dolar, luat in calcul la fundamentarea bugetului de stat pentru 2003.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane