Industria turistica franceza traverseaza o perioada de criza, cele mai relevante exemple fiind dificultatile financiare cu care se confrunta operatorul de parcuri tematice EuroDisney si inchiderea cunoscutelor case de toleranta de pe Rue Pigalle. Statisticile oficiale prezentate joi au confirmat ca numarul vizitatorilor straini din Franta scade intr-un ritm fara precedent, desi aceasta tara este considerata destinatia preferata pentru petrecerea vacantelor.
Printre factorii care au accelerat declinul se numara anularea mai multor festivaluri traditionale, incendiile recente din regiunile impadurite, tensiunile diplomatice transatlantice, epidemiile de boli contagioase, grevele angajatilor din sectorul public si aprecierea monedei unice europene.
Cabinetul de la Paris a programat o reuniune extraordinara in luna septembrie, la care vor participa si reprezentantii industriei turismului, pentru a analiza situatia.
-Turistii germani si-au pierdut interesul pentru Franta. In acelasi timp, numarul vizitatorilor americani si asiatici a scazut considerabil, din cauza razboiului din Irak si a epidemiei de pneumonie atipica-, se arata in raportul pe luna iulie publicat de Ministerul francez al Turismului.
Disparitia de pe Champs Elysees a clientilor americani – renumiti pentru tendinta lor de a cheltui considerabil – a fost anticipata inca din perioada in care guvernele celor doua tari discutau in contradictoriu cu privire la declansarea unui razboi impotriva Irakului. Astazi, aceasta situatie este o realitate dovedita prin statistici.
Numarul noptilor petrecute de turistii americani in Franta a scazut in luna mai cu aproximativ 40%, comparativ cu perioada similara a anului precedent.
Industria hoteliera autohtona a apreciat ca segmentul de afaceri acoperit de turistii straini a inregistrat un declin de 15%, la inceputul acestei veri, in timp ce rata de ocupare raportata de operatorii din Paris a scazut cu sase puncte, la un ingrijorator 67,4%.
Tendinta descendenta reprezinta un motiv de neliniste pentru Ministerul francez al Finantelor, in contextul in care turistii straini – care au numarat in 2002 aproximativ 77 milioane de persoane – au reprezentat un factor major de redresare a industriei autohtone de profil.
Cu o valoare de 100 miliarde de euro, sectorul turismului echivaleaza cu aproximativ 7% din valoarea anuala a Produsului Intern Brut al tarii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane