
O vacanță de neuitat nu înseamnă neapărat o insulă exotică, un hotel exclusivist, servire impecabilă și mult soare. Există anumite locuri pe Pămånt care îți creează senzația că intri într-o altă lume, o lume în care natura ți se dezvăluie așa cum nu ai mai văzut niciodată.
Vale da Lua, Brazilia
Vale da Lua, sau Valea Lunii, și-a primit denumirea ca urmare a asemănării izbitoare cu peisajele selenare. De fapt, este meritul ståncilor care au fost erodate și sculptate de către cursurile de apă, în forme ce amintesc de piscinele moderne, cu diferența că acestea sunt naturale și sunt plasate în interiorul pădurii braziliene. Localizate la Chapada, la 38 de kilometri de Alto Paraiso de Goias, aceste formațiuni sunt unele dintre cele mai vechi de pe planetă.
Izvoarele însângerate din Beppu, Japonia
Izvorul fierbinte Blood Pond face parte din așa-numitele „iaduri“ din Beppu, Japonia, unul dintre cele nouă lacuri fierbinți, potrivite mai degrabă pentru admirat, decåt pentru îmbăiat. „Baia de sånge“ este în fapt un bazin de apă foarte fierbinte (temperaturile ajung pånă la 78 de grade Celsius). Culoarea roșie are o explicație foarte simplă: este dată de cantitatea mare de fier prezentă în apă. Dintre toate cele nouă lacuri fierbinți, cel denumit Blood Pond este de departe preferatul turiștilor, datorită compoziției strălucite a peisajului.
Pădurea de Piatră din China
Pădurea de piatră din Shilin, China, este un model de referință la nivel mondial pentru un peisaj natural unic, uimitor. Impresionantul labirint de stånci care dă impresia unui codru cu arbori încremeniți pe vecie este considerat una din „primele minuni ale lumii“. Este situat în regiunea Lunan, la 86 kilometri sud-est de Kunming (capitala provinciei Yunnan, din sud-vestul Chinei). Minune a naturii, Pădurea de piatră din Shilin a fost înscrisă de UNESCO în patrimoniul mondial al umanității. Cei care fac o plimbare prin acest codru etern rămån uluiți de măreția trunchiurilor zvelte, cu forme unele mai stranii decåt altele, ce se avåntă spre cer.
Structura Richat, Mauritania
Forma spectaculoasă a reliefului de aici poate fi admirată în toată splendoarea ei, însă numai de la distanță. De la mare distanță. Cu un diametru de 48 de kilometri, forma concentrică a structurii Richat poate fi observată cu ușurință din spațiu. Chiar dacă este parte componentă a deșertului saharian, nașterea acestei formațiuni este încă învăluită în mister. Teoria inițială susținea că formațiunea este o rezultantă a impactului cu un meteorit uriaș, însă geologii moderni sunt de părere că este mai degrabă vorba despre o eroziune.
Peștera de Gheață Eisriesenwelt din Austria
Termenul german Eisriesenwelt se traduce „lumea giganților de gheață“ și nu este o metaforă, după cum se observă și în imagini. Peșterile de gheață sunt cu totul diferite de cele „clasice“, pentru că par desprinse mai degrabă din basme. Cele din Austria sunt printre cele mai mari de acest gen și sunt localizate în apropiere de Salzburg, pe o suprafață de aproximativ 40 de kilometri. Doar o parte din acest labirint de gheață este accesibil turiștilor, suficient însă pentru a-i admira farmecul.