
Pentru cei care își doresc să viziteze locuri ieșite din comun, natura le-a pus la dispoziție cåteva peisaje care pot fi considerate cu adevărat nepământene.
Valea Uscată a Antarcticii (foto 1)
Valea Uscată a Antarcticii, cu terenul arid și pietros, seamănă mai degrabă cu un peisaj de pe Marte, decât cu unul de pe Terra. Este singura parte a Antarcticii unde nu se găsește nici măcar o urmă de zăpadă, cu excepția câtorva stânci. Peisajul nu seamănă cu nimic de pe acest Pământ. Ocazional mai vezi lacuri înghețate, cu o grosime de câțiva metri. Sub gheață, în apa extrem de sărată locuiesc organisme simple, care sunt încă un subiect-enigmă.
Insula Socotra din oceanul Indian (foto 2)
Această insulă spulberă pur și simplu orice imagine despre ceea ce este considerat a fi normal pentru un peisaj de pe Terra. Mai degrabă vei crede că ai ajuns pe altă planetă sau că te-ai teleportat în altă eră a Pământului. Insula Socotra, ce face parte dintr-un grup de alte patru insule, a fost izolată de continentul Africa acum 6-7 milioane de ani. Precum insula Galapagos, Socotra are peste 700 de specii extrem de rare de vegetație și faună. Clima este una destul de dură, fierbinte și uscată. Situată la 250 km de Somalia și 340 km de Yemen, plajele întinse și nisipoase răsar pe platourile calcaroase pline cu peșteri lungi de 7 km și munți cu înălțimi de 1525 metri. Anumiți copaci și plante de pe insulă au o vârstă de aproape 20 milioane de ani.
Rio Tinto, Spania (foto 3)
Giganticele mine deschise din Rio Tinto creează un peisaj ireal, aproape lunar. Extinderea sa a cuprins nu numai munții și văile din împrejurimi, dar și locuințele din apropiere, ai cărei locuitori au fost nevoiți să se mute în orașe special construite în apropiere, notează Oddee.com. Denumită după râul care trece prin regiune, regiunea însăși a fost numită după culoarea roșiatică pe care o are râul Rio Tinto. Apele roșii ale râului sunt foarte acide și bogate în metale grele.
Lacul Pătat, Canada (foto 4)
Sub soarele fierbinte al verii, apa din lacul Kliluk (Lacul Pătat) se evaporă, iar mineralele se cristalizează, formånd cercuri de mărimi neregulate. Aceste ochiuri reflectă conținutul ridicat de minerale al apei, zugrăvindu-l în culori de albastru și verde. Lacul conține una dintre cele mai mari concentrații de minerale: sulfat de magneziu, calciu sau sulfat de sodiu, a căror prezență este completată de argint și titaniu. Băștinașii indieni atribuie lacului proprietăți curative, credința reflectată în multe dintre legendele locale. Una dintre ele menționează cum, după o bătălie sângeroasă, două triburi aflate în conflict au făcut un pact care le permitea să își trateze bolnavii și răniții în apele aceluiași lac.
Salina din Uyuni, Bolivia, deșertul de sare (foto 5)
Una din regiunile cele mai spectaculoase de pe glob, fiind fără îndoială bijuteria Boliviei, Salina din Uyuni, pe lângă salina din Coipasa, costituie un loc unic în lume, înconjurat de vulcani, devenind în ultimii ani un must see al oricărui turist care vizitează Bolivia. Salina din Uyuni are o suprafață de 10.582 km pătrați, fiind cea mai mare salină din lume. Terenul a fost acoperit de câteva lacuri care au lăsat în urma lor, după ce s-au uscat, o cantitate impresionantă de sare. Este estimat că Salina din Uyuni conține 10 bilioane de tone de sare din care mai puțin de 25.000 de tone sunt extrase anual. De asemenea, salina deține jumătate din rezerva de litiu a Terrei, un metal ușor și destul de rar. Datorită suprafeței foarte mari care se reflectă atunci când este acoperită de un strat de apă, Salina constituie locul ideal pentru testarea și calibrarea intrumentelor folosite pentru emiterea informațiilor prin satelit ce au ca studiu Pămåntul. Aici cerul este foarte clar, iar aerul foarte uscat, suprafața funcționând de cinci ori mai bine pentru calibrarea satelitului decât folosind suprafața oceanelor. Aici există chiar și un hotel din sare și câteva insule. Salina este vizitată de 60.000 de turiști anual, iar cei ce vizitează acest deșert de sare pot observa cu ușurință că este imposibil să distingi linia orizontului.