Numirea lui Marius Sorin Crivtonencu in fruntea Autoritatii Nationale pentru Turism i-a surprins pe cei din acest sector. Dar imediat s-a aflat cine l-a propulsat pe acest post, adica Blocul National Democrat, constatandu-se totodata ca n-are nimic in comun cu turismul. Au trecut de la instalare mai bine de trei luni. Sedinte, intalniri, promisiuni, declaratii pompoase, angajamente si cateva deplasari externe, dar nimic concret, cu toate ca sezonul estival bate la usa. Dar cea mai mare performanta a presedintelui ANT este ca a reusit sa blocheze activitatea celor 20 de birouri de turism ale Romaniei din strainatate. Cum? Prin jocul pe care-l regizeaza de vreo doua luni privind scoaterea la concurs a posturilor detinute de cei care conduc aceste birouri.
Reorganizare ca-n Caragiale
Presedintele Marius Crivtonencu a anuntat, imediat dupa instalare, ca, pe 28 si 29 martie, posturile a 10 birouri de turism vor fi scoase la concurs. Dar imediat s-a razgandit si a anulat concursul. De ce? Pentru o noua reorganizare a acestora. Ulterior, peste ceva timp, anunta ca toate cele 20 de posturi vor fi scoase la concurs la sfarsitul lunii mai. Dar surpriza, nici la sfarsitul lunii mai nu vor avea loc aceste concursuri. -La 15 zile dupa ce va avea loc rectificarea bugetara se va tine concursul pentru toate birourile de turism ale Romaniei din strainatate-, declara cu seninatate presedintele Crivtonencu.
In aceasta saptamana, guvernul Tariceanu a anuntat ca rectificarea bugetara a fost amanata din cauza inundatiilor din zona Timis si, ca atare, este posibil ca aceasta sa aiba loc la mijlocul lunii iunie.
In aceste conditii, este greu de crezut ca, in luna iunie, toate posturile de la birourile de turism vor fi ocupate, ceea ce inseamna ca promovarea Romaniei in acele 20 de tari va fi facuta dupa cum va considera fiecare sef de birou.
Practic, reorganizarea este ca-n Caragiale.
Brambureala cu scop bine definit
Aceasta brambureala are un scop bine definit si anume mentinerea unui provizorat pentru ca posturile sa fie ocupate de cei recomandati, in special de clasa politica.
Trebuie precizat ca acele criterii care au fost stabilite pentru concursul de la sfarsitul lunii martie sunt de asemenea natura incat sa fie declarat castigator cel care are o sustinere mai mare. Practic, sunt concursuri care se dau si concursuri care se iau.
Cine poate participa? Oricine, deoarece -candidatii trebuie sa indeplineasca conditiile de vechime in specialitatea studiilor necesare functiei publice prevazute in anexa 5-. Care sunt aceste conditii? Studii superioare de lunga durata. Nu se spune nimic de domeniu, ci studii pur si simplu. In 1994 se mai spunea timid undeva: studii si experienta in turism. Acum, aceasta precizare a disparut. Deci oricine a absolvit o facultate, fie ea de constructii nave, agricultura sau farmacie, poate participa la concurs. In acest mod se poate satisface orice -pila- care se prezinta la concurs.
La toate ministerele de turism din lume, plecarea la post este prefatata de o perioada de pregatire generala si de una specifica. Din pregatirea specifica face parte si invatarea limbii statului in care se pleaca la post. Este o cerinta de la care nu se face nici un rabat. La noi, cu mici exceptii, singura limba straina ceruta este engleza.
-Criterii pentru ca oricine sa poata pleca la birouri-
In concluzie, se poate spune ca aceste criterii sunt intocmite in asa fel pentru ca oricine sa poata participa si deci oricine sa poata pleca la birourile de turism din strainatate. Practic, cu cat nivelul de pregatire va fi mai precar, cu atat problemele ridicate catre cei din autoritate vor fi mai marunte sau vor lipsi cu desavarsire. Se doarme bine pe bani publici, iar cand este vorba si de valuta, somnul este mult mai dulce.
Presedintele ANT sustine ca amanarea acestor concursuri are ca scop numirea unor oameni capabili, care vor promova imaginea Romaniei in lume pe baza contractuala.
Ramane de vazut daca asa va fi, dar pana acum, activitatea lui Marius Sorin Crivtonencu s-a cuantificat in promovarea pe functii-cheie a oamenilor fideli echipei Agathon, dar si printr-o performanta greu de atins in turismul romanesc. Este primul an, dupa 1990, cand, la 1 mai, cel care conduce destinele turismului romanesc nu este prezent pe litoral.