Mocanita, linia ingusta de cale ferata ce lega Turda de Abrud nu mai exista. A fost abandonata de SNCFR pe motiv ca nu era rentabila. Degeaba au incercat sa protesteze liderii motilor reuniti in Liga Primarilor din Muntuii Apuseni si sa ceara ca pitoreasca Mocanita sa ramana pe mai departe in patrimoniul zonei. Sinele de cale ferata dintre Turda si Abrud au fost scoase de pe traverse si aruncate la fier vechi, sau depozitate cine stie pe unde…
Asa a fost… sfarsitul
In anul 1998, prin reorganizarea SNCFR in mai multe societati, Societatea de Administrare a Activelor Feroviare SA a preluat in patrimoniu linia ingusta Turda – Abrud si a scos-o din uz. Ulterior, Prefectura judetului Alba s-a luptat din greu pentru repunerea acesteia in functiune. Conform unui studiu intocmit de SAAF SA, acest lucru necesita o investitie apreciabila si greu amortizabila avand in vedere traficul redus de calatori si de marfuri pe aceasta linie. O varianta ce parea viabila era o asociere intre consiliile din orasele din Apuseni prin care trece Mocanita si un operator feroviar autorizat, adica Compania de Transport Feroviar si Constructii Feroviare Bucuresti. In urma asocierii se constituia o societate comerciala avand ca obiect de activitate administrarea liniei ferate inguste. Insa compania din Bucuresti a anuntat ca renunta definitiv la aceasta initiativa. Glasul rotilor de tren pe ruta Turda-Abrud nu s-a mai auzit. Inmormantarea a fost parafata intr-o zi de 22 mai cand Regionala CFR Cluj, prin Districtul Turda, a inceput ridicarea sinelor cu o macara, le-a transportat cu un trailer intr-un depozit de fier vechi…
Mocanita constituia centrul de atractie pentru turistii autohtoni care veneau in Apuseni atrasi de farmecul insolit al zonei si chiar de oaspeti straini care, auzind ca mai exista un astfel de trenulet pierdut undeva in Europa, veneau sa-si satisfaca pofta de divertisment, precum copiii care viziteaza azi Disneyland-ul american.
Daca se tot vorbeste de Apuseni ca de o zona defavorizata ce trebuie sprijinita, de ce oare nu se subventioneaza cheltuielile pe care le necesita repunerea in circulatie a acestui tren?
Acum 100 de ani, Coroana Imperiului Austro-Ungar si-a permis sa construiasca aceasta linie ferata si sa usureze intr-un fel viata motilor, iar acum am distrus acest tren ce devenise un simbol al acestor locuri.
Povestea Mocanitei
O data cu dezvoltarea mestesugurilor si a economiei din zona, in 19 iunie 1885 s-a dat in folosinta calea ferata normala Turda-Campia Turzii. Angajati ai CFR-ului de azi spun ca, si atunci, Turda a fost marginalizata, aici figurand la inceput construirea unei gari de cale ferata normala. Cum interesul unor companii straine in zona se lega mai ales de activitatea din zona Muntilor Apuseni, mai multe companii straine cer statului austro-ungar concesiunea unei cai ferate care sa lege Turda de exploatarile miniere din Abrud si Campeni. Aceasta concesiune este data de Ministerul Comertului de la Budapesta in anul 1891. Dar, din cauza lipsei de fonduri, aceasta concesiune esueaza. Sase ani mai tarziu, in luna iulie, se acorda o noua concesiune pentru realizarea lucrarilor pregatitoare. Dar lipsa fondurilor isi spune din nou cuvantul si lucrarile sunt intrerupte. Cei care reusesc in final sa obtina concesiunea este Grupul Financiar condus de inginerul Maximilian Schiffer. Aceasta avea loc in 24 ianuarie 1911. Concesiunea era pe o perioada de 90 de ani si stipula respectarea a doua clauze cuprinse in contract. Una era recunoasterea dreptului de rascumparare a caii ferate de catre statul ungar. Iar cealalta impunea ca, dupa punerea in functiune, exploatarea liniei ferate inguste sa fie realizata de catre stat. Astfel, la inceputul primaverii, in 30 martie, acelasi an, a fost constituita Societatea Anonima a Cailor Ferate vicinale Turda-Abrud. Aceasta avea un capital social in valoare de 14.804000 coroane. Au fost emise cu acel prilej 73.897 de actiuni cu o valoare nominala de 200 de coroane. Maximilian Schiffer este cel care a decis ca noua linie ferata sa aiba ecartament ingust, de 760mm, si aceasta pentru ca investitia sa aiba costuri minime si pentru ca era mai usor de construit in rocile Muntilor Apuseni.
Certificatul de nastere a liniei Turda-Campeni este datat 20 iunie 1912. Calea ferata pusa atunci in functiune avea o lungime de 93 km. Ea a trecut in exploatarea Cailor Ferate Romane in anul 1920.
Ultimul tren turistic, cu aburi
Acum cativa ani, in 1998, Regionala CFR Cluj a fost solicitata de un grup de turisti germani care au dorit sa viziteze Muntii Apuseni cu ultima locomotiva cu abur din Europa. La un singur drum, regionala a obtinut atunci venituri in valuta de peste 20 milioane de lei.
Conducerea feroviarilor clujeni a dorit sa amenajeze vagoanele puse la dispozitia turistilor straini. Si chiar au inceput sa -aranjeze- unele vagoane ce aratau mai bine. Germanii au cerut insa imperios sa fie atasate acele atat de cunoscute -bou-vagon-, in care sa fie puse doar paie pe jos. Si se pare ca au apreciat in mod deosebit acea incursiune in Apuseni, din moment ce au fost dispusi sa plateasca pentru un drum atatia bani…
Sunt lucruri, evenimente, fapte, intamplari, pe care o minte lucida si le poate explica numai daca le pune pe seama absurditatii. Oricat s-ar cazni unii, nu se gaseste un motiv plauzibil in virtutea caruia a fost scoasa din circulatie renumita Mocanita moteasca, ce a facut faima Apusenilor in toata tara, ba chiar si dincolo de fruntariile ei.