Home Turism -Ospitalitatea romaneasca trebuie dublata de o infrastructura adecvata si de profesionalism-

-Ospitalitatea romaneasca trebuie dublata de o infrastructura adecvata si de profesionalism-

DISTRIBUIŢI

– precizeaza Simion Alb, directorul Biroului de Turism al Romaniei de la New York

– Domnule director, este Romania o destinatie turistica atractiva pentru americani?

– Potentialul turistic al Romaniei este incontestabil chiar daca nici infrastructura si nici serviciile pe care le putem oferi in prezent vizitatorilor straini nu sunt inca la nivelul celor oferite de tarile din Europa centrala si de vest. Evolutia numarului de turisti si de vizitatori din SUA care au calatorit in Romania, in ultimii cinci ani, ma indreptateste sa afirm ca tot mai multi americani sunt interesati de atractiile turistice din tara noastra. In anul 2004, au sosit in Romania 110.618 de vizitatori si turisti americani, cu 20,3% mai multi decat in anul 2003 si cu 35,4% mai multi decat in anul 2002.

As remarca faptul ca desi, Bulgaria reuseste sa atraga mai multi vizitatori germani si britanici, numarul americanilor care viziteaza Romania este de aproape trei ori mai mare decat cel inregistrat de vecinii din sud.

– Care este explicatia?

– Una dintre explicatiile acestei situatii este faptul ca Romania are atractii autentice si mult mai variate decat Bulgaria. Totusi, Ungaria inregistreaza aproape 300.000 de vizitatori americani si este evident ca am putea sa atragem si in Romania mult mai multi americani. Numeroase zone si atractii turistice din Romania prezinta interes pentru americanii care calatoresc in mod frecvent in strainatate si care au vizitat deja Europa. As face insa distinctia intre interesul pentru atractiile turistice si intentia, dorinta efectiva de a vizita Romania.

Intentiile de calatorie in Romania sunt din pacate in multe cazuri atenuate de aspecte legate de perceptii cu privire la situatia din tara, de costul accesului pe calea aerului, de starea infrastructurii, de nivelul preturilor si tarifelor pentru unele servicii, cum ar fi, de exemplu, inchiriere de autoturisme.

– Cum este vazuta tara noastra de catre americani?

– Ma voi rezuma la prezentarea rezultatelor a doua sondaje de opinie pe care le-am realizat recent in randul publicului american si respectiv in randul unor tour-operatori americani.

Cei mai multi dintre vizitatorii potentiali chestionati au asociat Romania cu situatia economica dificila de la inceputul anilor *90. Au urmat asocierea Romaniei cu Nadia Comaneci, cu Dracula si apoi cu unicitatea traditiilor si a folclorului din tara noastra.

Cetatile medievale din Transilvania, castele Peles si Bran precum si satele traditionale din Transilvania si din Maramures sunt atractiile turistice care se afla in topul preferintelor vizitatorilor potentiali din SUA.

Tour-operatorii americani sunt de acord ca Romania ofera numeroase atractii si experiente pentru vizitatorii straini si ca accesul din Europa centrala catre Romania este relativ facil, dar scump. Atat vizitatorii potentiali, cat si tour-operatorii au indicat insa ca sentimentul de insecuritate pe care il incearca multi americani in legatura cu tara noastra, lipsa unor mijloace de transport (intern) rapide si ieftine care sa lege principalele zone turistice tarii si faptul ca Romania aloca resurse extrem de modeste pentru a-si promova atractiile turistice in America de Nord sunt handicapuri serioase.

– Ce ar trebui facut ca sa sporim interesul americanilor pentru tara noastra?

– Printre conditiile esentiale pentru a capta interesul vizitatorilor potentiali se numara crearea de produse si de servicii care sa aiba la baza preferintele si nevoile efective ale clientilor potentiali precum si o comunicare rapida si eficienta. Romania trebuie si poate sa fie o destinatie mai prietenoasa, mai ospitaliera si relativ ieftina pentru calatorii independenti.

Americanii sunt prin excelenta calatori independenti si specialistii in turism stiu ca verdictul turistilor aventurieri, al calatorilor independenti, este esential pentru afirmarea unei destinatii. Cei mai multi romani sunt prietenosi si ospitalieri prin natura lor, insa ospitalitatea trebuie dublata de infrastructura adecvata si de profesionalism. Aceste ingrediente lipsesc uneori din mix-ul produselor turistice pe care le oferim in prezent. Mai trebuie subliniat ca in Bucuresti nu exista un centru de informare pentru turisti. Nici in Capitala si nici din alte orase ale tarii un vizitator strain nu poate sa gaseasca oferte cu plecari garantate catre atractii turistice unice in lume, cum ar fi castelul Peles sau Sighisoara.

Pentru a atrage mai multi turisti din toate colturile lumii, Romania trebuie sa ofere certitudinea ca este o destinatie sigura, usor accesibila – am in vedere in principal timpul de calatorie si pretul rezonabil al transportului, ca vizitatorii – indiferent de nationalitate si de bugetul lor de calatorie – sunt tratati corect si sunt respectati.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.