Ministerul Integrarii Europene (MIE) a lansat, in aceasta sapatamana, un program prin care intreprinderile mici si mijlocii din 75 de statiuni turistice pot primi finantari nerambursabile cuprinse intre un miliard de lei si patru miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Bugetul total al programului este de 410 miliarde de lei, din care 404 miliarde de lei reprezinta ajutorul financiar nerambursabil si sase miliarde de lei – asistenta tehnica.
-Statiunile au fost selectate ca fiind dintre cele de interes national si local cu bogate resurse naturale si balneoclimaterice si pe criteriul traditiei si al investitiilor facute pana acum-, a declarat ministrul integrarii, Alexandru Farcas.
Programul -Investitii in turism- a fost elaborat si finantat de MIE in cadrul programelor multianuale de sprijin financiar pentru dezvoltarea regionala.
Potrivit ministrului, programul vizeaza imbunatatirea infrastructurii de cazare si a calitatii serviciilor din statiunile turistice din Romania.
Finantarea este destinata societatilor cu capital integral privat care se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, inclusiv microintreprinderi. Prin intermediul acestui program, vor fi finantate proiecte cu o durata de executie de maximum 20 de luni, care sa nu depaseasca data de 10 decembrie 2006.
Ajutorul financiar nerambursabil acordat unui proiect va fi cuprins intre un miliard de lei si patru miliarde de lei, acoperind maximum 50% din costurile totale.
Societatile interesate pot solicita finantari pentru investitii in utilaje, instalatii, echipamente pentru sectorul turistic sau balnear, cu exceptia mijloacelor de transport si a dotarilor specifice parcurilor de distractie, precum hidrobiciclete, biciclete jet-ski sau snowmobile.
De asemenea, pot fi finantate proiecte de modernizare a activelor corporale din domeniul infrastructurii turistice, precum si de construire a unor structuri de agrement, cu exceptia barurilor, discotecilor, parcurilor de distractii si cazinourilor.