Home Turism Printul Charles investeste in frumusetile Romaniei

Printul Charles investeste in frumusetile Romaniei

DISTRIBUIŢI

Printul Charles al Marii Britanii este interesat de dezvoltarea agroturismului in satele si comunele din judetul Sibiu. Acesta va sustine realizarea, in zona Sibiu – Brasov, a unui proiect in valoare de 30 milioane de dolari, vizand agricultura ecologica si agroturismul. -Proiectul va fi finantat, mai mult ca sigur, de Banca Mondiala si se va derula prin intermediul unei fundatii sprijinite de printul Charles-, a afirmat Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. El a aratat ca printul Charles si-a exprimat intentia de a sustine acest proiect cu ocazia unei intalniri care a avut loc la inceputul acestei luni la Londra. Proiectul vizeaza dezvoltarea sectorului agroturistic, precum si practicarea agriculturii ecologice in aceasta zona, si ar urma sa fie demarat incepand cu anul viitor.

Finantare de la Banca Mondiala

-Proiectul va fi finantat, mai mult ca sigur, de Banca Mondiala, si se va derula prin intermediul unei fundatii sprijinite de printul Charles-, a afirmat Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. El a aratat ca printul Charles si-a exprimat intentia de a sustine acest proiect cu ocazia unei intalniri care a avut loc la inceputul acestei luni la Londra. Proiectul vizeaza dezvoltarea sectorului agroturistic in regiunea Sibiu – Brasov, precum si practicarea agriculturii ecologice in aceasta zona, si ar urma sa fie demarat incepand cu anul viitor. -Romania dispune de un potential urias in ceea ce priveste obtinerea de alimente ecologice-, a mai spus Steriu.

O idee mai veche

Ideea dezvoltarii agroturismului in aceasta zona este mai veche. Fundatia sprijinita de printul Charles, prin intermediul careia se va derula si programul, se numeste -Mihai Eminescu Trust-. Inca de anul trecut, fundatia intentiona sa infiinteze la Bunesti, langa Fagaras, o ferma ecologica, unde sa nu se foloseasca ingrasaminte chimice. Se spunea atunci ca, in colaborare cu primaria comunei si cu Romsilva, fundatia va declara Bunestiul zona de protectie naturala, iar satenii vor fi sprijiniti sa-si deschida pensiuni agroturistice. Anul trecut, inainte de Pasti, printul Charles a venit intr-o vizita neoficiala in comuna Bunesti si s-a oprit si in satul Viscri, unde are sediul fundatia britanica.

Curs de restauratori

In 1998, prin intermediul fundatiei, la Bunesti a fost initiat un program de formare si specializare a muncitorilor constructori, pentru restaurarea cladirilor istorice. Cursurile au beneficiat de sprijinul financiar al familiei regale britanice, prin persoana printului Charles de Wales. Cate un mester din Anglia, ajutat de un asistent din Romania, a format cativa ucenici. Acestia, la randul lor, au avut posibilitatea sa-si continue studiile in Anglia, pentru a deveni, la randul lor, maistri constructori. Apoi, in colaborare cu fundatia -Transylvania Trust-, din Romania, britanicii au identificat casele care merita sa fie restaurate. S-au apucat deja de lucru la opt cladiri.

Metode traditionale

La restaurarea cladirilor englezii folosesc numai metode traditionale. Nu admit nici o abatere. Zidurile sunt reparate doar cu nisip si var, fara nici un strop de ciment. Intai sunt curatate, apoi tencuite cu un amestec pastos de var si nisip. Pentru a se usca incet, peretii se acopera cu saci de iuta uzi. Pe acoperis se pun tigle arse, ca pe vremuri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.