Sectorul turistic de pe litoral va inregistra in acest an o crestere de 10% fata de 2002, dar rezultatele raman totusi mult sub posibilitatile reale ale Romaniei, a declarat recent Miron Mitrea, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului. Totodata, ministrul a precizat ca acest ritm de crestere trebuie mentinut si in urmatorii ani.
Numarul turistilor straini a crescut cu 14,8%
Potrivit statisticilor oficiale, numarul turistilor straini a crescut, in primele sapte luni, cu 14,8%, ajungand la 41.890 de persoane.
Structurile de cazare din statiuni au inregistrat, pana la inceputul lunii august, 438.249 turisti, cu 6,4% mai multi decat anul trecut.
In luna iulie, au sosit in statiuni 239.540 de turisti, din care 17.947 au fost straini.
-Desi in luna iulie raportul calitate-pret pentru serviciile oferite nu a fost optim, totusi numarul turistilor a crescut cu 2,2%, iar cel al turistilor straini cu 15,8%-, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Reprezentantii ministerului estimeaza, de asemenea, ca in august, fluxul de turisti de pe litoral a inregistrat o crestere mai accentuata decat in celelalte luni.
Statistica nu include si turistii cazati in structuri de primire neclasificate.
In primele sapte luni, litoralul a fost vizitat de peste 432.000 de turisti
Litoralul a fost vizitat in primele sapte luni de 432.663 de turisti, cu aproape 21.000 mai multi decat in perioada similara din 2002, a declarat, saptamana trecuta, Corina Gheorghe, reprezentant teritorial al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
In primele sase luni ale anului, structurile de cazare de pe litoral au inregistrat aproape 199.000 de clienti, in timp ce doar in luna iulie, care marcheaza inceputul sezonului de varf, hotelurile au raportat peste 233.000 de turisti
Din totalul turistilor, circa 44.000 au fost straini, cu aproape 9.000 mai multi decat in perioada similara din 2002. Majoritatea au provenit din Germania, pe locurile urmatoare fiind Franta, Marea Britanie, Turcia, Italia si Tarile Scandinave.
Statiunile preferate in acest an au fost Mamaia, Eforie Nord si Sud si apoi zona de sud a litoralului.
-Statiunea Neptun a mers mai slab, pentru ca acolo nu au fost realizate inca investitii majore la hoteluri. Acestea au fost privatizate abia in toamna trecuta si noii proprietari nu au avut timp sa inceapa programe ample de modernizare-, a aratat Corina Gheorghe.
Durata medie a sejurului a crescut usor fata de 2002, fiind de 6,2 zile la romani si 7,2 zile la straini.