Home Turism Romania este pe locul 162 in lume, din 174 de state

Romania este pe locul 162 in lume, din 174 de state

DISTRIBUIŢI

Desi natura ne-a inzestrat cu nenumarate bogatii naturale, continuam ori sa le distrugem, ori sa le lasam in parasire. Desi in ultimii ani investitiile au mai luat si drumul zonelor turistice – in special, pe parte de pensiuni – serviciile de cazare si masa in Romania sunt cu mult ramase atat in urma concurentei din statele vecine, cat mai ales in urma preturilor.

Pe cale de consecinta, in prioritatile marilor turoperatori suntem pe undeva pe la -si altii-, adica trimitem si la voi daca chiar nu avem alta solutie sau daca e cineva suficient de hotarat sa vina acolo. Intr-un studiu realizat recent de Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor se reliefeaza faptul ca Romania este una dintre tarile cu turismul cel mai putin dezvoltat, situandu-se pe locul 162 din 174 de tari. Cine e de vina pentru acest dezastru – numai si numai guvernele ce s-au perindat vremelnic prin fruntea tarii, uitand complet experiente ale unor state cum ar fi Croatia sau chiar Ungaria si Bulgaria, care, cu destinatii mult mai putin atractive si-au relansat economiile nationale tocmai datorita turismului.

Dovada faptului ca avem cu ce dar n-avem cu cine, acelasi studiu estimeaza ca pana in 2016, Romania va ocupa locul 4 ca ritm de crestere la nivel global. Cu conditia ca marii investitori sa fie lasati sa dezvolte capacitati turistice de nivel international si sa faca o schimbare la nivel de mentalitate a celor care lucreaza in unitatile de cazare si servire.

Optimism moderat

Previziunile privind evolutia acestui sector trebuie luate totusi ca partea buna a lucrurilor, cu optimism. Studiul arata ca turismul romanesc are un potential urias de crestere. Documentul estimeaza ca, pana in 2016, in Romania, industria de profil va genera o activitate economica de peste 28 miliarde de dolari. Prognozele incurajatoare nu se opresc aici. Analistii cred ca investitiile in turismul romanesc vor aduce in urmatorii 10 ani aproximativ 2,6 milioane de dolari.

Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor mai estimeaza ca turismul si calatoriile vor genera, in 2006, in Romania, o activitate totala de 7,1 miliarde dolari, cu 9,2% mai mult decat in 2005. Potrivit raportului Consiliului, este de asteptat ca, in 2006, sa existe 485.000 de locuri de munca in turismul romanesc, ceea ce ar reprezenta 5,8% din totalul locurilor de munca la nivel national. Aceste cifre ne plaseaza insa doar pe un modest loc 142, din 174 de tari studiate. State precum Croatia sau Slovenia se afla cu mult inaintea noastra. 23% din croati si 16,9% din sloveni isi desfasoara activitatea in turism sau intr-o ramura conexa acestuia.

Recomandari

Pentru a avea succesul scontat, Romania ar trebui sa se axeze pe asteptarile pietei. Aceasta presupune o mai buna promovare a traditiilor locale, precum si mutarea accentului spre turismul de afaceri, balnear sau rural, ar reprezenta, in opinia specialistilor, calea spre un turism profitabil.

Litoralul Marii Negre ramane astfel in plan secund, pentru ca strainii aleg in marea lor majoritate turismul rural. 47% din acestia aleg pensiunile din locatii pitoresti, 15% aleg muntele, in timp ce doar 13% mai opteaza pentru litoralul romanesc. Pentru a salva un sezon estival ce se anunta catastrofal, operatorii din turismul romanesc se gandesc sa imbunatateasca ofertele ori prin reducerea tarifelor, ori prin bonusuri gen platesti cinci nopti si stai sapte.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.