Profesorul Rico Maggi ocupa functia de vicedecan in cadrul Facultatii de Economie, fiind in acelasi timp directorul programului de Master Turism International al Universitatii din Lugano, Elvetia. De asemenea, acesta este profesor in microeconomie, economie industriala, economie internationala si regionala, economia mobilitatii- si director al -Institutului de cercetare economica- (IRE) in probleme de transport, mobilitate si comunicare, competitie in sectoare economice si liberizarea pietei. Specialistul in turism international vorbeste despre potentialul turismului romanesc in contextul celui est-european. -Turismul natural si cel cultural sunt marile sanse de redresare a turismului romanesc-, sustine Maggi.
– Ce considerati ca ar trebui sa faca Romania pentru a deveni o atractie pentru turisti?
– Cred ca Romania este una dintre cele mai interesante tari din estul Europei. Va fi extrem de important pentru autoritatile romane sa aiba un sistem de planificare pe termen lung. Transformarea trebuie sa vina insa gradual, in pasi marunti, si lasand societatea sa se dezvolte natural. Romania trebuie sa-si reinterpreteze si sa repropuna trecutul ca parte din produsul turistic national. E foarte important sa pastreze si sa cultive ceea ce exista deja si nu sa distruga, ci sa recreeze.
– Cu ce propuneri concrete ar trebui sa venim in fata turistilor care nu ne-au trecut niciodata granita?
– In acest context, desi este inca un subiect sensibil pentru romani, trebuie avut in vedere ca turistilor care vin in Romania trebuie sa li se propuna nu doar trecutul medieval – una din atractiile principale -, ci si trecutul recent, legat de perioada de dinainte de revolutie. Turistii de azi vor sa invete mai multe despre trecutul apropiat si trebuie sa intelegem ca acesti oameni nu sunt insensibili sau ca desconsidera drama comunismului, ci sunt pur si simplu curiosi, interesati si mai ales vor sa contribuie intr-un fel sau altul. Pentru ei, cel mai simplu mod de a face asta este sa viziteze si sa invete despre aceasta destinatie.
– Putem spune ca avem un produs national turistic?
– Romania trebuie sa fie foarte atenta in crearea si definirea produsului national turistic, si mai ales asupra targetului adresat. Cred ca, in general, turismul natural si cultural sunt marile avantaje, dar e foarte important cui se adreseaza ele. Din acest punct vedere, consider ca tinerii ar trebui sa fie principalul grup-tinta. Aceasta piata este foarte interesanta si cu potential maxim, deoarece tinerii sunt deschisi la nou, le pasa mai putin de probleme de infrastuctura si vor experienta de a cunoaste oameni interesanti, sa participe la schimburi culturale. Pe de alta parte, o astfel de piata va deschide drumul si catre alte segmente.
Budapesta si Praga vor decadea ca lideri ai pietei turistice
– Considerati ca tarile din estul Europei vor fi destul de competitive pe piata turismului?
– Sunt absolut convins ca estul Europei va deveni o piata importanta, deoarece turistii de azi vor sa vada locuri unde -n-a calcat picior de om inainte-. Pentru autoritatile acestor tari este asadar foarte important sa conceapa si sa implementeze planuri pe termen lung. Nu cred, de exemplu, ca Budapesta si Praga vor ramane pentru mult timp lideri de piata. Schimbarile aduse de valurile de turisti, pozitive multi ani pentru economie, au afectat si vor afecta in viitor aceste destinatii. Din ceea ce am vazut pana acum, aceste orase au devenit foarte -vesticizate-, si in consecinta cred ca vor pierde avantajul detinut pana acum, odata cu palirea farmecului local si al traditiilor.
-Toti vor sa fie primii in ultimul Paradis-
– Ce -efecte- poate avea turismul asupra zonei in care este practicat?
– Asa cum poti salva o destinatie cu ajutorul turistilor, la fel de usor o poti si distruge. Toti vor sa fie primii in ultimul Paradis. Asa ca tour-operatorii, lanturile hoteliere vor fi primii care vor dori sa investeasca, dar si primii care vor pleca atunci cand situatia se deterioreaza din cauza lor. Ca sa nu mai spun ca tot ei se vor lamenta de efectele catastrofale ale lipsei de strategie turistica. E adevarat ca investitiile aduse de acesti importanti actori sunt esentiale, dar trebuie sa tragem un semnal de alarma pentru autoritatile care trebuie sa descopere o modalitate de protejare a interesului comun. Un exemplu de destinatie–victima- este Cancun, care, datorita lipsei interventiei politicului in protejarea interesului comun si a separarii totale dintre interesul economic si cel politic, a devenit aproape de nerecunoscut. Farmecul care a atras la inceput turistii si investitorii este doar o amintire, iar lipsa de identitate si de farmec local va duce la esecul acestui loc. Cred ca statul trebuie sa intervina cu reguli, legi si planificare strategica. Pe de alta parte, un exemplu pozitiv este Barcelona, un oras care demonstreaza ca poate fi in acelasi timp un oras in care calitatea produsului turistic nu interfereaza si nici nu deterioreaza calitatea vietii locuitorilor. Ca o simpla concluzie, turismul, chiar daca nu e definit inca drept o industrie, este un factor-cheie ce influenteaza economii, si drept urmare suntem responsabili sa formam specialisti educati si responsabili, cu cunostinte si competente, contribuind astfel la cresterea economica nationala sau locala a unei destinatii.
A consemnat Camelia Sisko