Presedintele Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC), Jean-Claude Baumgarten, a apreciat ca industria turistica din sud-estul Europei poate beneficia de un potential anual de crestere de sapte procente, in urmatorul deceniu, mai mare decat cel de pe plan mondial. In pofida acestei perspective optimiste, Jean-Claude Baumgarten a atras atentia asupra ritmului inegal de dezvoltare consemnat in diferitele tari din regiune. In timp ce state precum Croatia si Turcia obtin rezultate deosebite in domeniul turismului, altele precum Romania, Slovenia si Bulgaria trebuie sa isi intensifice eforturile in acest sens. Oficialul WTTC a adaugat ca, spre deosebire de alte domenii de activitate, industria turistica nationala nu poate fi stimulata prin cooperare regionala, fiecare stat fiind nevoit sa isi creeze propria individualitate pe piata de profil.
Declaratiile sale au avut loc cu ocazia unui forum turistic international dedicat statelor din regiunea balcanica. Jean-Claude Baumgarten a indemnat aceste tari sa exploateze apetitul turistilor pentru destinatii noi si usor accesibile.
-Turistii cauta intotdeauna diversitate si optiune. Daca statele balcanice se vor pune in ipostaza de a lansa produse noi, atunci vor trezi interesul industriei de profil din intreaga lume-, a aratat el.
Un alt avantaj de care dispune regiunea balcanica este reprezentat de distantele relativ scurte pana la punctele de atractie turistica, la care se poate ajunge mai ales pe cale rutiera.
-Acest lucru se potriveste cu prudenta manifestata fata de transportul aerian, precum si cu preferinta pentru calatorii mai scurte si mai rapide-, a adaugat Jean-Claude Baumgarten.
Industria de transport aerian a fost marcata, in ultimii ani, de mai multe evenimente tragice – atentatele teroriste de la 11 septembrie, razboiul din Irak sau epidemia de pneumonie atipica.
In contextul in care conflictele regionale din sud-estul Europei par sa se fi atenuat, statele din zona au sansa de a deveni un punct de atractie pentru turistii care pun accent si pe siguranta vacantelor lor.
Potrivit estimarilor WTTC, industria turistica mondiala – care asigura aproape 10% din veniturile economiei mondiale – va creste cu un ritm mediu anual de 3,9% in urmatoarea decada.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane