De-abia demarata, licitatia publica pentru inchirierea celor 33 de sectoare de plaja de pe litoral a starnit deja un adevarat razboi intre agentii economici si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.
In ciuda faptului ca 347 de agenti economici au cumparat caietele de sarcini, doar 83 de societati si-au depus ofertele, acestea acoperind aproximativ 80% din sectoarele de plaja scoase la licitatie.
Scandal
La inceputul acestei saptamani s-a licitat pentru cele patru sectoare de plaja de la Navodari si cele opt din Mamaia. In zilele urmatoare, agentii economici au licitat pentru sectoarele de plaja Constanta I si II, Agigea, Eforie Nord I si II, Cordon Eforie Nord-Sud, Eforie Sud, Tuzla, Costinesti I si II, dar si pentru zonele Olimp I si II, Neptun I si II, Jupiter, Cap Aurora, Venus I si II, Cordon Venus-Saturn, Mangalia si 2 Mai.
Dar nici nu a demarat bine licitatia, ca scandalul a inceput de la prima conditie impusa de Directia Apelor Dobrogea – Litoral agentilor economici care doresc sa inchirieze plaje. Potrivit deciziei DADL, suprafata minima este de doua hectare, iar cea maxima, de sase hectare. Toti agentii au semnalat un singur lucru. De ce sa fie obligati sa inchirieze sase hectare, atunci cand de ani de zile nu folosesc decat 500 de metri patrati sau maximum un hectar? Hotelierii considera ca, din acest tip de contract, principalii castigatori sunt intermediarii si profitorii. Chiar daca sunt siguri ca nu vor fi luati in seama, agentii economici au depus un memoriu la Ministerul Mediului, solicitand ca aceasta institutie sa mai reduca din hectarele impuse de DADL. Unii hotelieri sunt chiar pusi pe gluma, informand ministerul ca vor cere sase hectare atunci cand se vor apuca sa cultive grau sau legume pe plaja. -Aceasta licitatie este foarte tarziu organizata. Trebuia ca oferta sa vina la sfarsitul sezonului trecut-, sustin agentii economici.
Rezultatul licitatiei de oferte va fi facut public de abia peste doua saptamani, iar apoi, in 30 de zile, trebuie obtinute autorizatiile de construire pentru beach-baruri. Din start, sezonul este compromis.
Mai mult decat atat, beach-barurile vor fi realizate in afara legii, care interzice orice tip de constructie in perioada 15 mai-15 septembrie, iar turistii vor fi obligati sa asculte sunetul -placut- al picamerelor.
Boicot sau dezinteres?
Cum s-ar putea explica aceasta rasturnare de situatie altfel decat in doua moduri: sau multi agenti economici au vrut sa boicoteze licitatia sau acestia s-au razgandit in ultimul moment, nemultumiti de continutul caietelor de sarcini.
Cea de-a doua ipoteza pare insa mai plauzibila. Chiar daca nu se intrevedea dupa prima zi de licitatie – cand s-a dat batalia pentru Mamaia si Naavodari -, teoria a devenit aproape o certitudine in zilele urmatoare. Si asta nu prin prisma numarului de sectoare ramase nelicitate (numai cinci din 33), ci prin cea a locatiilor. Astfel, nu a existat nici un ofertant pentru sectoarele Tuzla, Mangalia, Olimp 1, Navodari 1 si Cap Aurora!!! Daca in cazul plajei Tuzla nu mira pe foarte multa lume faptul ca nu s-a batut nimeni – desi in ultima vremea acea plaja este din ce in ce mai cautata de turistii care vor sa nu se calce pe picioare cu vecinii de cearceaf -, surpriza a aparut in cazul Mangaliei si al celorlalte sectoare.
Lipsa de atractivitate
Directorul societatii Mangalia SA, Liviu Scarlat, ne-a declarat ca nu este surprins de lipsa de ofertanti, deoarece in opt din ultimii 15 ani societatea pe care a condus-o a administrat plaja din statiune si s-a putut convinge ca este o activitate paguboasa: -Au fost ani in care am investit si un miliard si jumatate de lei pentru intretinerea plajei si nu am scos nimic din aceasta afacere. Atata vreme cat pe plaja nu poti face vreo activitate comerciala din care sa scoti bani (singurele ar fi agrementul – care merge foarte slab – si amplasarea de umbrelute si sezlonguri, dar profiturile sunt total insuficiente), pentru nici o societate comerciala nu este o activitate atractiva-, a precizat Liviu Scarlat.
Potrivit purtatorului de cuvant al DADL, Catalin Anton, pentru sectoarele neofertate se va organiza o noua licitatie. In cazul in care nici de aceasta data nu vor exista agenti economici interesati, administrarea plajelor va cadea in sarcina directiei.