-Sper ca, in urmatorii 10 ani, veniturile din turism sa se majoreze cu minim 10% pe an, adica dublu fata de cresterea prognozata a economiei. Ponderea veniturilor din turism in PIB se apropie in acest an de 4%-, a declarat, ieri, Miron Mitrea, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, cu ocazia seminarului -Turismul romanesc – bilant 2004-.
Potrivit ministerului de resort, incasarile valutare ale Romaniei din turismul international vor ajunge in acest an la 800 milioane de dolari, cu 100 milioane de dolari mai mult decat in 2003, in conditiile in care numarul de turisti straini a crescut cu 44%, pana la 1,6 milioane de persoane.
O evolutie ascendenta a fost consemnata si de sectorul turismului de afaceri, unde incasarile se vor cifra in acest an la circa 36-38 milioane de euro, cea mai mare pondere avand-o veniturile din organizarea de conferinte.
-Turismul de conferinte va avea o crestere de circa 20% fata de 2003, cand incasarile au fost de circa 28 milioane de euro. Romania a gazduit in acest an 1.600 de evenimente, cu o medie de 150 de participanti si in anii urmatori trebuie sa mentinem aceasta tendinta de crestere-, a afirmat Radu Cimponeriu, presedintele Romanian Convention Bureau.
Structurile de cazare din Romania au inregistrat 5,9 milioane de turisti, cu circa 900.000 mai multi decat in 2003. Dintre acestia, 4,5 milioane au fost cazati in hoteluri, cu 13% mai multi decat anul trecut.
In ceea ce priveste turistii straini din hoteluri, numarul acestora s-a majorat la 1,05 milioane, de la 994.000 de persoane in 2003.
Potrivit statisticilor Institutului National de Dezvoltare si Cercertare in Turism, la frontiera Romaniei au fost inregistrati 6,5 milioane de vizitatori, cu 16% peste nivelul din 2003. Gradul mediu de ocupare a unitatilor de cazare a avansat de la 34,6% in 2003 la 37,5%.
Muntele – cea mai atractiva destinatie turistica
Cele mai cautate destinatii au fost statiunile montane, unde si-au petrecut vacanta aproape 1,4 milioane de turisti, in crestere cu 29% fata de 2003. In schimb, cea mai spectaculoasa evolutie a fost inregistrata in Delta Dunarii, numarul de vizitatori majorandu-se cu 45%, pana la 86.000 de persoane.
Statiunile balneare au fost vizitate de 1,03 milioane de turisti, cu 19% mai multi decat anul trecut, in timp ce litoralul a atras 972.886 de persoane, in crestere cu 8,5%.
-Romania a fost multi ani tributara unei lipse de concept in promovare, dar acum putem vorbi despre inceputul unei strategii de dezvoltare globala a acestei industrii. Se investeste foarte mult in infrastructura si in structurile de primire-, a declarat Paul Marasoiu, presedintele firmei de consultanta hoteliera Peacock Hotels Mangement.
120 de noi hoteluri
Una dintre problemele cu care se confrunta sectorul turistic este lipsa personalului calificat, participantii la seminar subliniind nevoia initierii unor programe in acest domeniu. In acest an, numarul angajatilor din turism a crescut la 120.000 de persoane, cu aproape 40.000 de angajati peste nivelul din 2003.
Industria turistica a atras in acest an investitii de circa 300-350 milioane de euro pentru modernizarea sau construirea unor unitati de cazare. Astfel, au fost introduse in circuitul turistic circa 120 de hoteluri noi, alte 50 de structuri fiind modernizate. De asemenea, au fost construite peste 500 de pensiuni rurale. Capacitatea de cazare a avansat la 310.000 de locuri, din care 175.000 de locuri in hoteluri.
Conform datelor statistice furnizate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, se remarca faptul ca in perioada 2001-2004 a crescut numarul sosirilor de turisti straini in Romania. De asemenea, au fost perfectionate mecanismele si instrumentele necesare ridicarii nivelului de performanta in activitatea de marketing si promovare prin utilizarea pe scara larga a tehnologiei informatiei.
Promovare agresiva
Anual, Romania participa la peste 40 de targuri si burse internationale de turism in Europa – in principal, in America de Nord (Canada si SUA) si in Asia (Japonia si China). In vederea eficientizarii participarii la evenimente de acest gen, Autoritatea Nationala pentru Turism va recurge la o serie de masuri ce vizeaza majorarea semnificativa a spatiilor standurilor turistice romanesti, construirea unor standuri individualizate si desfasurarea unor activitati in standuri – spectacole folclorice si etno-dance, degustari de vinuri, practicarea unor mestesuguri. De asemenea, se intentioneaza atragerea participarii a cat mai multor societati comerciale de turism romanesti la aceste manifestari.
In perioada 2001-2004, Romania a deschis noi birouri de promovare si informare turistica la Varsovia, Budapesta, Beijing si Munchen in scopul atragerii de noi piete turistice, precum si pentru recastigarea pietelor central si est-europene. Tot in aceasta perioada s-a lansat primului ghid turistic despre Romania – -Blue Evasion-, editat de catre unul dintre liderii mondiali ai pietei de specialitate – editura Hachette Livre – primul grup de editura francez creat in 1826, ce reuneste 40 de edituri din Franta, Spania, Anglia si care publica anual peste 5.000 de noutati in genuri editoriale dintre cele mai diferite.
La capitolul realizari, ministerul a inclus si crearea primului site de amploare privind potentialul turistic natural si antropic al Romaniei, ce cuprinde 200 de pagini, 60 de harti turistice si peste 500 de fotografii. Totodata, pe plan extern, s-au realizat spotul -Romania simply surprising- si spoturile prezentand atractii turistice importante ale Romaniei: Delta Dunarii, Bucuresti, munte-vara, litoral, Maramures, manastiri si ecoturism difuzate pe cele mai importante canale pan-europene.