-Cu toate ca au fost constatate mai multe deficiente, statiunile montane sunt pregatite pentru sezonului de iarna-, este concluzia raportului de control intocmit de catre Directia de Autorizare si Control in Turism in urma verificarilor efectuate in perioada 3 – 9 noiembrie a.c. privind stadiul de pregatire pentru deschiderea sezonului de iarna 2003 – 2004. Controalele au vizat situatia edilitar-gospodareasca si calitatea serviciilor oferite de catre structurile de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica.
Verificarile echipelor de la MTCT au cuprins 169 de unitati, dintre care 95 cu functiuni de cazare, 73 cu functiuni de alimentatie publica si una de agrement din statiunile turistice Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Timis, Poiana Brasov si din zona Bran – Moeciu. Pentru deficientele constatate, au fost aplicate amenzi contraventionale de 225.600.000 lei, noua avertismente, sapte unitati au fost declasificate si la 11 unitati s-a retras certificatul de clasificare pentru incetarea activitatii, expirarea termenului de valabilitate si reclasificarea unitatii.
Parcari insuficiente in zona Sinaia – Busteni – Azuga
In ceea ce priveste aspectele edilitar-gospodaresti, printre principalele deficiente constatate se numara:
– parcarile pentru autoturismele turistilor ce vor sosi in statiuni sunt insuficiente, motiv care va conduce la ambuteiaje pe strazi si trotuare;
– transportul pe cablu al turistilor catre partiile de schi din Sinaia este anevoios, in special in va?ºrful de sezon de iarna, motiv pentru care turistii pierd foarte mult timp asteptand la cozi interminabile pentru a ajunge la partiile de schi;
– partiile de schi din aceste statiuni sunt insuficiente pentru preluarea numarului de turisti care sosesc in perioada de varf, nu sunt intretinute si nu au marcajele specifice pentru tipul si categoria fiecarei partii in parte;
– indicatoarele de avertizare si orientare, precum si indicatoarele de reglementare a circulatiei schiorilor lipsesc din dotarea partiilor, au disparut balizele de pe rutele de schi si indicatoarele de informare a celor care practica schiul;
– alimentarea cu apa a statiunii Sinaia constituie inca o problema nerezolvata, motiv pentru care, la anumite ore de varf, apa curenta este oprita in structurile de primire
Partia de bob de la Sinaia, lasata in paragina
In statiunea Busteni, reteaua de alimentare cu apa este veche si uzata, motiv pentru care se inregistreaza pierderi mari pe aceasta retea.
Canalizarea din aceste statiuni reprezinta o problema deosebita, cu influenta asupra mediului, deoarece sunt cartiere unde apele reziduale de la cabane si case sunt deversate direct in raul Prahova sau in afluentii sai. Mai mult decat atat, in statiunea Busteni nu exista nici o statie de epurare a apelor reziduale, iar gropile de gunoi menajer ale statiunilor nu sunt amenajate si dotate conform normelor in vigoare.
Un caz special il constituie statiunea Busteni, unde nu exista nici o motivatie pentru sosirea turistilor, iarna, din lipsa oricarei forme de agrement.
Atat in Busteni, cat si in Sinaia nu exista decat un singur centru pentru inchirierea materialelor si echipamentelor sportive.
Singura partie de bob din tara se afla la Sinaia, unde starea de degradare si deteriorare a dotarilor si constructiei o face impracticabila.
Cazarea la negru
O problema existenta in aceste statiuni o constituie prezenta persoanelor particulare in zona statiei CFR si in preajma marilor hoteluri, care ofera servicii de cazare in case particulare neclasificate, cu servicii ce pot fi de calitate indoielnica. Fenomenul este cu atat mai grav, cu cat aceste persoane nu detin nici o autorizatie, iar turistilor nu li se asigura in felul acesta nici o protectie. Stoparea acestui fenomen se poate face prin implicarea autoritatii publice locale, a politiei si a administratiei financiare locale, care sa oblige aceste persoane sa respecte prevederile legale. Aceeasi situatie este intalnita si in zona garii din Predeal.
Agrementul turistic este inexistent in zona Predeal – Timis
Canalizarea din statiunea Predeal reprezinta o problema deosebita, cu influenta asupra mediului, deoarece sunt cartiere unde apele reziduale de la pensiunile turistice si casele de vacanta – nefiind conectate la retea – sunt deversate direct in raul Prahova sau in afluentii sai.
Parcarile din fata structurilor de primire turistice si, mai ales, cele din apropierea zonelor in care se practica sporturile montane sunt total insuficiente, creand ambuteiaje frecvente.
In imediata apropiere a garii CFR Predeal exista un centru de informare turistica bine dotat si cu o bogata baza de date turistice si materiale de promovare a structurilor de primire turistice.
In cadrul Consiliului Local Predeal este infiintat serviciul social care are in componenta si serviciul Salvamont. La data verificarii nu era angajat nici un membru pe posturile de salvatori montani, interventiile avute fiind rezolvate de Jandarmeria Montana Predeal.
Din informatiile primite de la Primaria Predeal rezulta ca in ultimii 10 ani au fost eliberate autorizatii de construire pentru peste 400 de imobile si numai 25 pentru structuri cu destinatie turistica.
Agrementul turistic din cele doua statiuni este slab reprezentat, cu exceptia complexelor Orizont si Fulg de Nea din Predeal, unde sunt amenajate terenuri de tenis, piscina acoperita si un patinoar. In ceea ce priveste partiile de schi, a fost data in folosinta, in anul 2002, partia Clabucet Varianta; partiile Clabucet si Sub Teleferic au fost reamenajate, iar in perioada 2004 – 2005 urmeaza sa fie deschise inca 10 partii noi. De asemenea, este in proiect executia unei partii de sanius.
-In statiunea Poiana Brasov exista turme de oi, vaci, cai si multi caini vagabonzi-
Drumurile secundare catre diverse structuri turistice sunt deteriorate, prezentand gropi, denivelari, aceasta si ca urmare a transporturilor efectuate de camioanele incarcate cu pamantul rezultat din excavatii. Din verificarea efectiva la fata locului s-a constatat ca nu oate strazile sunt illuminate, desi in anumite zone exista multe structuri de primire turisti.
In statiunea Poiana Brasov nu exista remiza PSI proprie, cu toate ca in ultimii ani au avut loc incendii de proportii care au cauzat pagube importante si care desi au fost mediatizate in mass-media, pana in prezent nu s-a dispus nici o masura din partea autoritatilor locale in vederea rezolvarii acestui aspect.
Cu privire la amenajarea partiilor de schi pentru sezonul de iarna, precizam ca la data controlului acestea nu erau pregatite, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa inceapa demersurile necesare. In mijlocul statiunii exista un lac care, din informatiile noastre, ar fi administrat de detinatorii Restaurantului Miorita. Acesta este intr-o stare deplorabila, fiind incarcat de alge, resturi menajere, butelii de sticle din plastic, cutii de bere etc. Inainte de incendiul de la Restaurantul Miorita s-a constatat ca in dreptul debarcaderului exista o conducta mascata de un ponton improvizat prin care erau deversate ape uzate, alterand calitatea apei si punand in pericol sanatatea turistilor care pescuiesc.
Instalatiile pe cablu sunt in stare de functionare, avand reviziile efectuate la zi.
In statiunea Poiana Brasov exista turme de oi, vaci, cai si, nu in ultimul rand, multi caini vagabonzi care circula nestingheriti, creand un aspect necorespunzator si punand in pericol siguranta turistilor.
O problema deosebita in statiunea Poiana Brasov este lipsa mijloacelor de agrement. O atractie deosebita a zonei este Centrul de Echitatie, care ofera, pe langa plimbarile traditionale cu trasura, sania, caruta sau excursii calare si cursuri de initiere calarie, dar care din cauza lipsei de informare si colaborare intre agentii economici, acest mijloc de agrement nu este cunoscut turistilor.
Promovare turistica modesta
Acest aspect, cat si numeroasele locatii din Poiana Brasov, exceptandu-se cele deja cunoscute, nu sunt promovate suficient, fiind necesara infiintarea urgenta a unui centru de informare si promovare turistica, centru ce poate fi realizat atat cu fonduri din bugetul administratiei publice locale, cat si cu sprijin financiar, prin alocarea unor sume din fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului, asa cum s-a stabilit in anii precedenti si in alte judete, conform HG nr. 816/31.07.2002.
Deschiderea sezonului de iarna 2003 – 2004 in aceasta zona va avea loc pe 14 decembrie.
Propuneri
Avand in vedere cele constatate, Directia Generala Autorizare si Control in Turism considera ca este necesar ca toti factorii de decizie sa-si intensifice eforturile pentru rezolvarea operativa a tuturor problemelor, astfel incat activitatea turistica sa se poata desfasura in conditii optime.
In acest sens, se considera necesara existenta unor comandamente montane, din care sa faca parte autoritati publice centrale si locale, precum si agenti economici zonali din domeniul turismului, pentru luarea unor decizii si masuri urgente in vederea pregatirii in conditii optime a noului sezon de iarna. De asemenea, din aceasta saptamana, Directia Generala Autorizare si Control in Turism impreuna cu Agentia Nationala Sanitar-Veterinara vor demara o serie de actiuni de control comune in statiunile montane.