Home Turism Stefan Ionescu Calinesti va relua tratamentul balnear cu Pell Amar

Stefan Ionescu Calinesti va relua tratamentul balnear cu Pell Amar

DISTRIBUIŢI

Dupa mai bine sapte ani de lupta cu birocratia din sistemul sanitar, inventatorul Pell Amar-ului, profesorul Stefan Ionescu Calinesti, va relansa, in aceasta saptamana, pe piata romanesca, trei produse naturale realizate pe baza extractului atomizat de namol sapropelic. Istoria acestui miracol a inceput in 1957, la Amara, cand dintr-o intamplare nefericita, profesorul Calinesti si sotia acestuia parasesc Bucurestiul si ulterior descopera efectele terapeutice ale namolului de la Balta Alba.


-Sotia a fost primul meu cobai-

-Eram in pragul disperarii, pentru ca sotia mea era bolnava de sclerodermie. Intr-o noapte, gandindu-ma ce as putea face sa-mi salvez sotia, mi-am amintit de cei care se tratau cu namol pe plaja la Amara. Atunci mi-a venit aceasta idee. Sa incerc sa fur din namol, ceea ce se numeste principiul activ. Asa s-a nascut ideea, asa s-a nascut primul stors de namol, primul extras de namol in forma apoasa, care era de fapt un stors obtinut artizanal in policlinica de la Amara. Am facut totodata din acest extras si o forma injectabila. Era in anul 1957. Am facut un unguent, am facut injectiile, asa cum am putut, in laborator, si am inceput tratamentul cu aplicatii zilnice. O data la patru zile ii faceam micropuncturi in zona leziunilor, in care pusesem Pell Amar, intr-o concentratie de 2%. Am constatat ca zona afectata de sclerodermita se restrangea, iar bratul incepea sa-si recapete vigoarea. Dupa doua luni, bratul si-a recapatat aspectul normal, ramanand doar cateva zone innegrite, unde a fost facuta biopsia. Celor de la Bucuresti nu le venea sa creada. Sotia a fost primul meu cobai-, declara cu profesorul Calinesti.

Asa s-a nascut Pell Amar, produsul care in prezent este cunoscut in 120 de tari.

De la fabricuta de la Balta Alba la milioanele de dolari din Uruguay

In 1960, profesorul Calinesti a depus dosarul pentru primul brevet, ce urma sa fie omologat peste 10 ani, iar in 1971 s-a inregistrat pentru prima data marca Pell Amar cu semnatura celui care a descoperit-o. Astazi, sub acest nume sunt inregistrate 34 de brevete, atat de fabrica, cat si de productie.

Folosind namolul de pe malul lacului Balta Alba, in 1975 ia nastere o fabricuta cu doar 13 angajati, care producea extractul atomizat din care se realizeaza produsele Pell Amar. In primul an, cerintele au fost de 30 de kg. de extract atomizat, iar peste 10 ani cererea ajunsese la 500 de tone. Faptul ca, in 1973, o firma din Germania a solicitat 40 de tone de Pell Amar spune totul despre valoarea produsului. Tot profesorul Calinesti a construit la Amara prima policlinica prin autoimpunere din Romania. La apelul savantului, localnicii au dat bani pentru constructie. Tratamentul cu namol este foarte costisitor, dar este suportat in cea mai mare parte de stat. Inainte de 1989, un pacient platea doar patru lei pe zi pentru tratament. Numai impachetarea, la care se folosesc 20 de kg. de namol si patru cearsafuri costa 80 de lei.

In urma unui conflict cu prim-secretarul judetului de atunci, Vasile Marin, doctorul Calinesti paraseste Amara. Printr-o intamplare fericita, ajunge sa lucreze in reteaua balneara a Ministerului Turismului. Initial, a lucrat la Flora, dar a fost nevoit sa se mute la hotelul Parc. Aici, dintr-un WC de la piscina hotelului a amenajat un modest cabinet si o sala de asteptare, iar din vestiare o sectie de tratament cu o capacitate de 15 locuri pe zi. In primul an de functionare, au fost tratati 150 de turisti straini, ajungandu-se ca in 1989 numarul acestora sa fie de 1.200, de la care se incasa anual, numai pentru tratament, aproximativ 200.000 de dolari.

Printr-un complex de imprejurari, doctorul Calinesti ajunge, dupa 1989, sa lucreze timp de sase ani si trei luni in Uruguay. In prima luna, am avut 470 de turisti la tratament, numarul lor ajungand ulterior la 600, si o capacitate de tratament zilnic de 25 de persoane. Preturile practicate in Uruguay erau destul ridicate. In 1990, pentru opt zile de tratament se plateau 1.195 de dolari, in 1992, pentru tot atatea zile, pretul era de 1.863 de dolari, ajungandu-se ca pentru 22 de zile sa se plateasca intre 2.795 si 4.540 de dolari. Au venit in Uruguay si au vazut realizarile profesorului Calinesti, dupa cum marturiseste dansul, fiind incantati, Petre Roman, Cazimir Ionescu si Ion Iliescu. Au promis ca vor face asemenea lucruri in Romania. Au ramas doar promisiunile.

-Sper ca din toamna tratamentul cu Pell Amar sa fie practicat in toate statiunile balneare-

-Pana la ora actuala, tratametul cu Pell Amar a demonstrat ca namolul sapropelic de la Balta Alba, utilizat pentru tratarea diferitelor afectiuni, este lipsit de toxicitate si nu genereaza efecte secundare negative. Ca atare, Ministerul Sanatatii a omologat in sfarsit produsele Pell Amar (gel, crema si unguent) ca fiind naturale. Din cei aproximativ un milion de oameni care au beneficiat sub diverse forme de tratamentul cu nomol sapropelic, nu am avut nici o reclamatie privind toxicitatea ori reactii adverse-, marturiseste parintele Pell Amar-ului.

-In curand, vom produce capusele si spumante cu extract de namol sapropelic. Astfel, sper ca din toamna tratamentul pe baza de Pell Amar sa poate fi practicat in toate statiunile balneare din tara noastra si sa poata fi facut de catre toti romanii. Sa vad acest model realizat pe malul lacului Balta Alba, transformat intr-o industrie de prelucrare naturala a namolurilor din Campia Romana si totodata redezvoltarea statiunii Balta Alba-, a precizat profesorul Stefan ionescu Calinesti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.