Datele statistice publicate recent de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) evidentiaza faptul ca, din punctul de vedere al valorii capitalului social subscris in firmele infiintate de catre studenti, in baza HG nr. 166/2003, turismul se afla pe primul loc intre preferintele investitorilor universitari. Din totalul de 2.307,9 miliarde de lei (capitalul investit in primele cinci luni din 2004 in companiile -studentesti-), peste 907 miliarde de lei au fost subscrise si varsate in industria hoteliera, domeniul turismului reprezentand 39,3% din volumul investitiilor pe domenii de activitate (vezi si graficul alaturat). Locul secund in acest top se disputa intre comertul cu amanuntul si cu ridicata, care detine o pondere de 17,8%, si prestarile de servicii profesionale, cu 17,4%, urmate de industrie, unde studentii au investit 17% din capitalul social subscris in firmele lor.
Din punctul de vedere al numarului agentilor economici constituiti in baza HG nr. 166/2003, configuratia pe domenii de activitate arata cu totul altfel: comertul cu amanuntul (31,5%) si cu ridicata (9,6%) detin intaietatea, urmate de prestarile de servicii profesionale (32,2%), industria (7,3%) si constructiile (6,1%). ONRC precizeaza ca repartizarea a fost facuta in functie de obiectul principal de activitate declarat de investitori in momentul inmatricularii.
Cea mai -apetisanta- forma juridica: SRL
Majoritatea covarsitoare a companiilor constituite de catre studenti sunt organizate ca societati comerciale cu raspundere limitata (SRL). Acestea, in numar de 4.762, detin o pondere de aproape 99% din totalul inmatricularilor, subscriindu-se un capital social al carui volum insumeaza peste 2.553 miliarde de lei. In aceeasi perioada (ianuarie-mai 2004) au mai fost inregistrate 48 persoane fizice si sapte asociatii familiale. Din statisticile ONRC mai reiese ca studentii nu au infiintat nici o companie organizata sub alte forme juridice, cum ar fi societatile pe actiuni (SA), societatile in nume colectiv (SNC), in comandita pe actiuni (SCA) sau in comandita simpla (SCS).
Hunedoara devanseaza Bucurestiul!
Cel mai mare centru universitar al tarii – Bucurestiul – se poate mandri cu faptul ca aici s-au infiintat cele mai multe companii -studentesti- (in total, 559). Insa din punctul de vedere al capitalului subscris si varsat in astfel de firme, Capitala este net devansata de unul dintre judetele ce se numara printre cele mai… sarace: Hunedoara! Daca studentii de la poalele Retezatului au gasit resurse si au investit in total peste 482 miliarde de lei, detinand locul I, cu o pondere de aproape 21% din total, cei de pe malurile Dambovitei abia au depasit pragul de 200 miliarde de lei capital subscris si varsat. Ei au mai fost devansati, din acest punct de vedere, si de studentii din judetul Bacau, care au investit un capital social in valoare totala de aproape 220 miliarde de lei.
De ce turismul e preferatul universitarilor?
Parerile sunt impartite: pe de-o parte, specialistii spun ca studentimea este categoria cea mai experimentata in ceea ce se numeste -turismul ieftin si bun-, o nisa de piata pe care intreprinzatorii universitari stiu foarte bine sa o valorifice (mai ales in interesul colegilor lor, carora le cunosc indeaproape preferintele). Pe de alta parte, studentii – nu neaparat cei implicati – sunt de acord ca domeniul turismului merita atentie, mai ales in Romania, nu atat datorita potentialului, cat pentru faptul ca -industria ospitalitatii- ofera si cele mai multe satisfactii personale. Lucru care devine tot mai evident, daca luam in considerare si datele Oficiului National al Registrului Comertului.
Facilitatile acordate prin HG 166/2003
Studentii care vor sa-si infiinteze o afacere proprie sunt scutiti de urmatoarele taxe si tarife: – pentru operatiunile de inmatriculare efectuate de Oficiile Registrului Comertului – pentru operatiunile efectuate de Biroul Unic din cadrul oficiilor registrului comertului – pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului la inregistrarea constituirii comerciantilor – pentru autorizarea functionarii comerciantilor, solicitate la constituire – pentru obtinerea de la administratia publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent – pentru publicarea, in extras, in -Monitorul Oficial-, a incheierii de inmatriculare pronuntate de judecatorul-delegat la Oficiul Registrului Comertului – pentru activitatea notariala – taxele aferente actelor in cazul carora este prevazuta obligativitatea incheierii acestora in forma autentica.