Home Turism Termopanul, ultima moda la biserici

Termopanul, ultima moda la biserici

DISTRIBUIŢI

Modernitatea patrunde din ce in ce mai mult chiar si in lacasele de cult, unde vitraliile si tocaria sunt inlocuite de materiale moderne.

Tot mai multi preoti parohi din Valcea prefera, in ultimul timp, sa schimbe vitraliul de la ferestre cu termopane. Multe biserici sunt monumente de o reala valoare, intrate in patrimoniul cultural national. Protejate de lege, de multe ori, lacasele de cult sunt renovate dupa cum vrea preotul paroh, staretul sau dupa cum ar crede PS Gherasim, episcopul Ramnicului, ca ar da mai bine. Din nenorocire, in multe cazuri cand se intervine dupa ureche se produc grave prejudicii monumentelor.

Biserica -Toti Sfintii-, modernizata cu termopane

In Ramnic, cel mai concludent exemplu este Biserica -Toti Sfintii-. Recent renovata, cu o pictura murala deosebita, sufera de un -complex de modernitate- care perverteste ochiul si mintea, evident, dupa ce a socat privitorul. Ferestrele cu tocarie maro, din plastic, se potrivesc ca pumnul in ochi cu restul edificiului. Nu mai ai insa ce face. Raul s-a produs, banii au fost cheltuiti, iar inlocuirea lor cu ferestre traditionale ar insemna alta cheltuiala, pentru care, cu siguranta, nu vor fi gasiti bani.

Tocarie de aluminiu si zabrele de plastic la biserica Manastirii Bistrita

Manastirea Bistrita poate fi considerata drept unul dintre leaganele importante ale culturii romanesti. Se pot enumera mai multe -scoli-, adevarate academii, care au dat valori ce au modelat atat slovele, cat si culorile si sculptura care au impodobit de-a lungul timpului multe monumente de cult. Se pot distinge scoala de cultura slavona, scoala de cultura romaneasca, scoala de caligrafi si miniaturisti, scoala de pictura, scoala de sculptura etc. Din pacate, aici s-a produs o drama, care pana la urma s-a rasfrant si asupra bisericii, monument de cultura. Biserica a trebuit sa fie renovata. Arhimandritul Veniamin Micle a inceput aceasta munca titanica, a dus-o pana aproape de final si apoi a fost inlocuit. De aici s-a declansat tragedia. Biserica s-a transformat intr-un kitsch arhitectural care nu mai impresioneaza prin nimic. Si aici s-au inlocuit ferestrele cu vesnicele termopane, usa originala din fier forjat cu usa de lemn, feroneria, de fapt o dantela din fier forjat, de la ferestre cu niste zabrelute din material plastic. Aceasta inlocuire a insemnat schimbari in arhitectura bisericii, care arata bine numai pentru necunoscatori. Exemplele ar putea continua. Din pacate, multe dintre monumentele istorice, laice sau de cult se refac dupa ureche, fara a fi respectata legea.

Un caz mai vechi

Prin anii *90, s-a restaurat Biserica -Sfantul Dumitru-. Interiorul acestei biserici era acoperit cu fresca de o valoare inestimabila. De altfel, una dintre putinele care existau in bisericile judetului. Intreaga fresca a fost acoperita, intervenindu-se, daca nu grosolan, cel putin in -spiritul momentului-, folosindu-se ulei. Si asa s-a pierdut o capodopera a genului.

Termopanul, o moda care distruge traditii

Geamurile tip termopan, cu tocarie de aluminiu, sunt intr-adevar foarte bune izolatoare. Dar, de la functia de izolatie termica si pana la respectarea unei linii arhitecturale, in care lemnul predomina, este o cale enorma. Din pacate, si capii bisericii valcene au adoptat moda termopanelor. Se potrivesc insa atat de bine aceste inovatii in arhitectura monumentelor de cult, precum o tichie de margaritar pe capul unui nebun. A pune ferestrele si tocaria anului 2000 la bisericile construite pe la 1800 este chiar o crima. Se pare insa ca nu conteaza, atunci cand seful cel mare al bisericii este de acord.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.