– a declarat Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism –
– Cum se prezinta astazi Autoritatea Nationala pentru Turism dupa ce in 2002 a trebuit sa parasiti institutia pentru a merge catre sectorul privat?
– Am revenit, practic, printre fostii colegi, pentru ca pe marea majoritatea i-am regasit aici, usor schimbati ca functie, pozitie si atributii. Dar, repet, in marea majoritate erau aici si cand am plecat.
– Care sunt primii pasi pe care ii veti face in calitate de presedinte al ANT?
– Nu mi-am inceput mandatul asa cum de regula si-l incepe fiecare ministru sau presedinte ANT prin verificarea modului de organizare si functionare a instituitiei din doua motive. Primul consta in faptul ca impactul asupra opiniei publice ca fiecare ministru sa inceapa de la zero este ingrozitor, iar al doilea motiv vizeaza faptul ca acest demers ar fi luat oricum foarte mult timp. Perioada de sedere a mea in zona privata m-a facut sa fiu mai pragmatic si doresc sa-mi ating repede tintele propuse.
Eu voi merge pe doua directii. Una care vizeaza o continuitate si o abordare sistemica pe termen lung, a se vedea strategia, si o alta punctuala, care priveste desfasurarea sezonului urmator, activitatile curente ale autoritatii si aspectele care privesc viitorul apropiat.
– Cum vedeti relatia autoritate – patronat – sindicat?
– Eu am avut intalniri cu toate entitatile din societatea civila si as putea spune ca din acest punct de vedere nu exista o tensiune ca in alte sectoare din sfera economica a Romaniei. Totusi, in acest sector este o situatie fericita, intrucat exista comunicare intre sindicat – patronat si asociatii profesionale. Cred ca turismul este sectorul economic, vorbind de conflictele economice, cu cele mai mici impacturi economice negative. Nu cred ca, in 15 ani, 10-15 firme din sector au dat faliment, fapt pentru care tensiunile dintre patronat si sindicat sunt diminuate.
– Ce se va intampla cu birourile de turism ale Romaniei din strainatate?
– Birourile de peste hotare trebuie sa lucreze cu autoritatea, iar noi cei din autoritate trebuie sa lucram cu ei. Trebuie sa se realizeze o interconexiune directa intre birouri, nu neaparat ca orice demers al lor, sau comunicarea cu exteriorul sa se faca prin minister. Le-am dat aceasta libertate de comunicare, dar cu rugamintea ca noi sa fim informati de ce se intampla. Doresc sa schimb usor modul de abordare a numirilor la aceste birouri precum si a persoanelor care sunt trimise acolo. Cred ca decizia de a deschide un birou sau de a trimite o anume persoana la post nu este apanajul strict al ministrului sau al presedintelui autoritatii.
– Aceste probleme ar trebui sa se faca in urma unei analize de piata pe termen lung, pentru ca un birou nu se deschide peste noapte. Pe de alta parte, modalitatea de a trimite direct oameni la birou trebuie sa se faca obligatoriu dupa ce persoana respectiva a facut un stagiu prealabil de cel putin sase luni in minister. Altfel ne intalnim cu situatii in care persoane care n-au lucrat niciodata in turism ajung sa reprezinte Romania la diverse birouri din strainatate. Mai mult, la sfarsitul mandatului din strainatate, cei de la birouri trebuie sa-si inchida stagiul cu o sedere de cel putin sase luni in minister sau autoritate. Altfel nu stim pe cine trimitem acolo si oricat ar fi persoana de inteligenta si dotata nu reuseste sa acumuleze informatia si strategia ministerului pentru a o prezenta in tara respectiva. Acum, cand i se sfarseste mandatul, el pleaca cu piata si cu toate informatiile in zona privata sau altundeva, si ca atare autoritatea nu mai beneficiaza de informatiile acestuia.
Eu cred ca sunt tari, ma refer la cele din estul Europei, pe care le-am avut ca piete turistice pana de curand, care reprezinta adevarata noastra piata turistica. Consider ca inchiderea unor birouri a fost o decizie gresita, cum este cazul celui de la Praga, iar, pe de alta parte, daca avem resurse sa deschidem birouri, cred ca ar trebui abordata si modalitatea de dubla postul in anumite piete externe, cum ar fi Marea Britanie, Franta sau Germania. Efortul de a reprezenta singur Romania pe o piata ca Marea Britanie sau ca Franta cred ca este colosal, iar acesta s-ar reduce considerabil daca s-ar dubla personalul, atata timp cat costurile de chirie si intretinere sunt aceleasi.
– Totusi, biroul de la Dubai, deschis in urma cu cateva luni, a fost deja inchis. Ce s-a intamplat?
– Inchiderea biroului de la Dubai a fost decizia mea deoarece consider ca piata Emiratelor Arabe nu reprezinta inca un potential turistic pentru Romania, vorbim undeva intre 500-700 de vizitatorii anual, iar costurile sunt exorbitante. In plus, faptul ca a fost trimisa o persoana de sex feminin intr-o tara musulmana implica destule probleme de management si abordare culturala. Din start cred ca deschiderea acestui birou ca a fost o decizie gresita.
– Dupa scandalul targului de turism din aceasta luna de la Romexpo, cum vor decurge ostilitatile anul viitor?
– Nu este normal ca Romania sa aiba anual doua targuri de turism, iar de anul viitor sper sa avem un singur targ national de turism.
– Care este la ora actuala locul turismului romanesc in lume?
– Piata turistica romaneasca este in crestere, avand un trend pozitiv, dar Romania inca isi cauta pozitionarea pe plan mondial. Eu cred ca trebuie sa incurajam incoming-ul si promovarea circuitelor turistice romanesti.