Home Turism -Trebuie sa reconceptualizam modul de promovare turistica a Romaniei-

-Trebuie sa reconceptualizam modul de promovare turistica a Romaniei-

DISTRIBUIŢI

-Domnule secretar de stat, ce se intampla la ora actuala in turismul romanesc?

– Pe litoral am avut o perioada ceva mai grea la inceputul lunii iulie, mai ales in primele doua saptamani, cand intr-adevar a fost un semnal de alarma in ceea ce priveste gradul de ocupare. Impreuna cu asociatiile profesionale si patronale, dar si cu agentii economici, am stabilit sa-si coreleze preturile la realitate, in ceea ce priveste calitatea serviciilor, si sigur ca aceasta masura a condus la scaderea acestora cu 30% si acest lucru s-a vazut in imediat. In urma acelei masuri, in doua saptamani de zile a crescut vertiginos gradul de ocupare. Dupa statisticile pe care le avem la dispozitie, respectiv datele furnizate de catre Directia Judeteana de Statistica Constanta, rezulta ca in primul semestru al anului 2003 s-a inregistrat un numar total de 198.709 turisti, din care 174.766 au fost romani si 23.943 straini. Acest lucru, sigur, arata ca fata de perioada anului trecut, cand s-a inregistrat un total de 177.607 turisti, din care 156.639 romani si 20.968 straini, se observa o crestere atat pe total, de 12%, cat si la turismul strain, unde am inregistrat o crestere de 14%. De altfel, si din datele Institutului National de Statistica rezulta ca-n primul semestru al acestui an numarul de sosiri ale vizitatorilor straini in tara noastra a fost de 2.271.400, in crestere cu 15,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Majoritatea sosirilor vizitatorilor straini (2.166.800) provin din tari situate in Europa, unde ponderea acestora in total sosiri este de 95,4%, iar a tarilor vecine este de 64,5%. In primul semestru al acestui an s-au inregistrat 464.500 de sosiri din tarile Uniuniii Europene, reprezentand 20,5% din totalul acestora, ceea ce inseamna o crestere de 7,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cei mai multi turisti care ne-au vizitat tara provin din Germania, Italia, Franta, Austria, Marea Britanie, Grecia, Olanda si celelalte state europene. Aceste cifre ne arata ca intr-adevar in aceasta perioada, inregistram o crestere, poate nu atat cat ne-am fi dorit la inceputul anului, dar oricum exista o crestere. Ceea ce este foarte bine este ca intr-adevar turistii straini apreciaza lucrurile care s-au facut atat pe litoral, cat si in tara privind cresterea calitatii serviciilor.

– Cum estimati circulatia turistica pe litoral pana la sfarsitul acestui sezon estival?

– Estimez ca vom inregistra o crestere a numarului de turisti care si-au petrecut vacanta pe litoral undeva la cel putin 10% fata de anul trecut.

– Practic numarul de turisti aflati, care au fost si care vor veni pe litoral va creste, chiar daca inceputul lunii iulie nu a fost unul foarte bun, dar spre finalul lunii am inregistrat un grad de ocuparea undeva peste 80%. In august, cifrele indica intr-adevar ca Mamaia era ocupata aproape de suta la suta, undeva in jur de 97-98%, Costinestiul – 98%, zona Neptun-Olimp, unde intr-adevar au fost probleme, a ajuns undeva la un nivel de 80-85% in urma scaderii preturilor si totodata si zona Saturn-Jupiter este foarte solicitata.

– Care sunt concluziile la care a-ti ajuns in urma acestor constatari?

– La ora actuala se observa doua tendinte interesante in turismul romanesc. Pe de o parte, se constata o deplasare a varfului de sezon dinspre luna iulie spre august si un alt fenomen interesant este aparitia turismul de week-end.

S-a observat foarte clar ca la sfarsit de saptamana statiunile de pe litoral sunt arhipline si nu gasesti nici macar un loc pentru sezlong, ceea ce inseamna ca numarul turistilor este foarte mare, in special al bucurestenilor. Acestea sunt lucrurile generale referitor la litoral si, sigur, nu trebuie sa uitam nici faptul ca aceste doua investitii noi, -Aqua Magic- din Mamaia si -Aqua Land- din zona Balada – Saturn, au constituit puncte de atractie care au motivat turistul sa vina in aceste zone. Avand in vedere ceea ce se intampla in tara in materie de turism, eu spun ca ne aflam pe un drum bun si nu trebuie sa uitam ca la ora actuala statiunile balneoclimaterice sunt arhipline, practic nu gasesti locuri de cazare.

– Care este explicatia?

– Explicatia consta in faptul ca ei si-au facut o politica foarte buna de preturi, gasind o formula adecvata, prin care tarifele sa fie accesibile si pentru turistul cu venit mediu. E adevarat ca exista in aceste statiuni si o afluenta de turisti care sunt veniti prin sindicate, prin Casa Nationala de Pensii, dar sunt si foarte multi care au sosit individual.

– Cum ar trebui sa promovam turismul pentru ca tara noastra sa devina o destinatie atractiva pentru straini?

– La sfarsitul saptamanii trecute am avut o discutie interesanta cu cei din diaspora, in prezenta premierului, privind modul cum noi ar trebui sa promovam turismul romanesc in strainatate. In fond, trebuie sa reconceptualizam modul de promovare turistica a Romaniei. Nu trebuie omis faptul ca promovarea trebuie sa inceapa din satele noastre turistice, pentru ca afluenta mare de turisti straini in aceste zone, cum ar fi Bran sau muntii Apuseni, nu este intamplatoare. Trebuie, pe de o parte sa conectam reprezentantele ANTREC direct la reprezentantele noastre, pentru ca ele stiu foarte bine ce se intampla in teritoriu . Pe de alta parte, reprezentatele noastre trebuie sa fie in contact permanent cu cei din comunitatea de romani de acolo, care cunosc foarte bine cum ar trebui sa fie promovat turismul romanesc in strainatate. Avem o initiativa legislativa prin care dorim sa infiintam cat mai multe centre de infoturism in tara. In mod normal, dupa calculele noastre, ar trebui sa facem centre in toate orasele-statiune, in resedintele de judet, in toate statiunile si totodata sa introducem asemenea centre de informatii si in gari. Eu cred ca-n fiecare sat sau comuna turistica trebuie sa existe un centru de informare turistica. Cele trei mari probleme pe care le avem la ora actuala in turism – lipsa unei infrastructuri adecvate, absenta centrelor de informare turistica si pregatirea personalului – trebuie sa le tratam cu toata seriozitatea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.