– Care sunt perspectivele turismului – tinand cont ca acest sector economic a trecut prin reorganizarea guvernului – la ministerul pe care-l conduceti de la sfarsitul anului 2000?
– In primul rand, trebuie sa subliniez faptul ca am preluat turismul intr-un moment important, deoarece s-a terminat privatizarea si incep investitiile pe teren nou. Sigur ca privatizare a durat cam mult, dar Dan Matei Agathon este de laudat pentru ca a reusit in doi ani sa inchida acest capitol destul de delicat si intr-un mod extrem de civilizat. Ceea ce a mai ramas de privatizat reprezinta pachete mici de actiuni, dintre care doua sunt ceva mai reprezentative, respectiv societatile Mamaia si Geoagiu Bai, pe care probabil o sa le vindem prin Bursa Romana de Marfuri. Pentru mine, privatizarea in turism s-a incheiat si Dan Matei Agathon a facut o treaba buna, iar acum plecam de jos. Privind investitiile, primul lucru la care m-am gandit a fost la ceea ce stiu eu mai bine, si anume sa aduc bani de la banci.
– Ce v-ati propus in domeniul investitiilor?
– Am discutat deja cu Banca Europeana de Investitii si se pregateste un proiect de imprumut intre aceasta institutie financiara si ministerul pe care-l conduc, care va avea doua componente. O componenta de infrastructura, unde deja eu am pregatit cinci-sase locatii turistice pe care le vom propune celor de la Banca Europeana de Investitii. A doua compenenta pe care am propus-o consta in obtinerea unor credite pentru zona privata. Este un program pentru care Banca Europeana de Investitii are deja o experienta deosebita, pe care a dezvoltat-o in toata Europa, mai ales in Spania si Grecia.
– Mai concret, la ce anume va referiti?
– M-am gandit la 50-80 milioane de dolari, pe care Banca Europeana de Investitii sa-i puna la dispozitia investitorilor romani. Primul proiect la care m-am gandit va fi un imprumut de 100-150 milioane de dolari, poate chiar mai mare, de 200 milioane de dolari, pentru dezvoltarea in unele zone turistice a infrastructurii, astfel incat operatorul privat sa poata investi in zona respectiva. Nu am stabilit inca zonele si acum se lucreaza in acest sens. M-am gandit sa impartim lucrurile in mod corect intre turismul de odihna si cel balnear. Ca atare, vom propune spre finantare dezvoltarea infrastruturii in ambele zone, ceea ce inseamna drumuri, alimentari cu apa si energie electrica, partii de schii si tot ce este nevoie, astfel incat sa devina o zona turistica atractiva.
In ceea de ce priveste turismul de agrement, ne vom imparti investitiile cu propuneri catre BEI pentru munte, mare si Delta Dunarii. Turismul nu a avut niciodata o echipa specializata pentru sectorul de investitii si de aceea va dura ceva mai mult pana o cream, circa doua saptamani. Principalul departament la acest minister este acest compartiment care aduce bani de afara.
– Ce se intampla cu personalul de la fostul Minister al Turismului?
– De la fostul Minister al Turismului am preluat circa 80 de oameni. Deja, se pare ca secretarul de stat pentru turism, Nicu Radulescu, a inceput sa inteleaga cum lucrez eu. Chiar au fost directori de acolo (n. r. – Ministerul Turismului) care au venit o data, au venit si a treia oara, a patra oara nu mai vine nimeni la mine. Un om care de doua ori nu intelege ce-i spun nu mai vine a treia oara. Pierdem vremea. Nu i-am preluat pe fostii directori generali de la Ministerul Turismului.
– Cum vedeti dumneavoastra viitorul turismului?
– Pentru mine, viitorul turismului se imparte in trei directii. Prima este cea de a continua aproape toate programele pe care le-a dezvoltat Dan Matei Agathon. Referitor la proiectul Dracula Park, spun ca nu este un program prioritar. Eu ma ocup de povestea asta asa cum ma ocup de autostrazi, de blocuri, de CFR. Eu iau o treaba, ma uit pe ea, gasesc un program, fac rost de finantare si o duc pana la capat. Asa stiu eu. Vreau sa spun un lucru: turismul este o afacere privata. Dracula sau orice alt program se poate face cu sau fara sprijinul statului.
Cand vorbesc de turism si de infrastructura turistica, ma gandesc la lucruri care se fac imediat si deja am dat ordin in portul Constanta sa se modernizeze terminalul de pasageri. De asemenea, am dat ordin sa fie schimbat cel care se ocupa de porturile situate de-a lungul Dunarii, de la Giurgiu pana la intrarea in tara, pentru ca nu-mi place modul cum sunt primiti turistii in aceste porturi. Ca atare, prima directie ar consta in continuarea si dezvoltarea programelor deja existente si ma refer la -Bucovina de Aur- sau -Superschi in Carpati-. A doua componenta ar fi atragerea de investitii externe de la institutiile financiare internationale, mai ales BEI. Sunt convins ca pot sa conving si BERD sa vina cu ceva investitii, daca exista un program serios. La fostul Minister al Turismului n-a existat aceasta componenta de constructie investitionala.
Cea de-a treia componenta este controlul. Directia de control si autorizare vreau sa o maresc, sa fie cel putin de trei ori mai mare decat a fost pana acum. La ora actuala, ea este foarte subtire, dar imi este greu acum sa spun exact cati oameni va avea. La aceasta directie am sa aduc un om care a auzit de turism, pentru ca mergea la hoteluri. Sunt vreo doi-trei oameni pe care i-am gasit la fostul minister si ei vor fi adjunctii la aceasta directie si caut un om din afara sistemului pe care sa-l pun seful acestui control.
– Cum se va face promovarea turismului, mai ales ca avem si birourile de turism din strainatate?
– E foarte greu sa dau eu imediat un punct de vedere. In primul rand, promovarea este importanta, dar deocamdata nu pot sa judec prin ce aud pe holuri. Am cerut o analiza serioasa. Sigur ca ma intreb de ce nu avem birouri de turism in tarile arabe si avem la Zurich. Nu stiu daca din Elvetia sau Japonia vin multi turisti in tara noastra. N-avem in schimb birou de turism in China.
– Ce le veti transmite noilor dumneavoastra colaboratori sositi de la fostul Minister al Turismului?
– Stiti care este teoria mea? Daca iei salariu, fa-ti munca. Daca nu-ti convine, renunti la salariu, pleci si cauti altceva de facut. Sunt multe locuri de munca in tara noastra. La noi, aici in minister, nu avem prea mult timp sa vedem de ce nu se rezolva treaba. Aici se stabilesc coordonatele. Cine sta in linie – ramane, cine nu – pleaca.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane