Sezonul estival romanesc pare compromis total. Probabil ca se va ajunge la normalitate atunci cand soarele isi va fi ridicat de multa vreme ochii arzatori de pe litoralul romanesc. Consecintele: incasari mediocre si contributii importante asupra dezvoltarii turismului in tara vecina, Bulgaria, care se dovedeste inca o data ceva mai apropiata de exigentele economiei de piata.
In timp ce ministrul mediului, Sulfina Barbu, face controale peste controale, iar primarul de Constanta protesteaza din motive de eliminari de taxe locale, turistii straini si, mai nou, si cei romani se indreapta in valuri spre litoralul Marii Negre, dar din Bulgaria. Asadar, dupa ce ani de-a randul Balatonul ne-a furat turistii, acum -Nisipurile de Aur- lasa autoritatile de la Bucuresti cu ochii in soare.
La noi, mai multe contracte de inchiriere a plajelor ar putea fi reziliate dupa ce o comisie care verifica modul in care titularii acestora si-au indeplinit obligatiile va da publicitatii, la 27 iunie, un raport al unui amplu control al starii litoralului. Ministrul mediului a declarat recent ca, in cazul in care vor exista abateri grave de la obligatiile contractuale, intelegerile vor fi rupte, iar Administrarea Plajelor, cu tot ceea ce implica ea, va trece in responsabilitatea Directiei Apelor Dobrogea – Litoral.
Sulfina Barbu s-a declarat multumita in urma controalelor efectuate pe litoral. Majoritatea sectoarelor de plaja au fost inchiriate, iar cele care au ramas fara stapan vor fi preluate de Directia Apelor Dobrogea – Litoral, care le va echipa si curata. In numai doua luni de zile de cand au fost preluate, plajele au adus statului roman un profit de 70 miliarde de lei vechi.
La aceasta ora, cele mai multe dintre plajele inchiriate sunt deja vizitate de turisti. Din pacate, acestia sunt destul de rari pentru o perioada care altadata era preferata pentru concedii.
Turistii reclama faptul ca pe plaja nu exista accesoriilor si dotari cum ar fi toalete, cabine de dus etc. Acest lucru se datoreaza si faptului ca anumite autoritati locale nu au acordat acele autorizatii de amplasare a dotarilor, dar situatia a fost depasita prin aprobarea in parlament a ordonantei de urgenta privind plajele. In perioada urmatoare, toate sectoarele de plaja inchiriate vor fi echipate corespunzator, iar utilajele specializate care deja sunt pe plaja vor curata nisipul in fiecare noapte.
In lipsa masurilor de securitate pe care, in mod normal, primariile trebuiau sa le asigure, au fost trimisi pe litoral inca 1.600 de jandarmi, care vor asigura paza statiunilor.
Fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon considera ca, in mod firesc, inima turismului romanesc bate sau ar trebui sa bata la mare, dar, din nefericire, niciodata litoralul romanesc nu a fost mai putin pregatit decat in actualul sezon. -Totul porneste de la situatia incalificabila a modului in care s-au organizat licitatiile pentru plaje-, considera oficialul. -Suntem la jumatatea lunii iunie si inca ramane un mister cine administreaza plajele, pentru ca licitatiile organizate de Ministerul Mediului fara sa consulte sub nicio formula Administratia Nationala pentru Turism a facut ca plajele sa intre pe mana unor companii, a unor firme, a unor persoane fizice care nu au niciun fel de legatura cu turismul. Nu vad cum ar putea sa administreze o plaja de 20.000 metri patrati o firma care are ca obiect de activitate achizitionarea si vanzarea de fier vechi. Eforturile pe care le face, deocamdata, numai Autoritatea Nationala pentru Turism, izolat, fara niciun fel de sprijin guvernamental, fara sprijinul Ministerului Mediului, nu vad ca actualul sezon sa fie un sezon bun. Astea sunt lucruri care trebuiau facute din februarie-, a mai adaugat Agathon.