Schiorul isi puse ochelarii. Statea in capat de partie si se pregatea de coborare. Era prima oara cand schia pe o astfel de partie. Avusese fel de fel de experiente la schi. Partia nu era foarte dificila. Dimpotriva. Ineditul era altul. Ca schia la Balea si o facea in nocturna. Prietena lui se afla pe terasa de la Vila Paltinul. La doar 30 de metri de partie si avea sa-l vada. Stranse bine betele, inspira adanc si porni. O cristiana. Doua. Uite si trambulina. Asta este, un salt si acum finalul de partie. Va urca din nou cu schiliftul mobil. Din dreapta sa, de la terasa auzea aplauze. Statiunea Balea va avea din nou un schilift mobil, asa cum a existat unul si anul trecut. De fapt, este vorba de o revenire a aceleiasi firme, cea care a montat schiliftul mobil si cu un an inainte. Primul dintre ele va fi montat pe pista de schi care porneste de la Saua Doamnei. De obicei, montarea unui schilift nu dureaza decat o zi. Acolo va fi nevoie de doua sau de trei zile, deoarece zona are caracteristici diferite decat cele ale celorlalte partii de schi din tara. E vorba despre o lungime de 450 de metri si de o diferenta de nivel de 162 de metri. Caii nu pot urca acolo. Vom duce chiar noi materialele.
-Doamnele si domnisoarele pe tocuri n-au ce cauta pe munte-
Directorul societatii Saliste – Balea Turism SA, Marius Olariu, nu poate decat sa se bucure de revenirea instalatiei de schilift la Balea. -Anul trecut, instalatia a fost montata pe 20 martie si s-a retras la 20 mai. Anul acesta speram sa fie data in folosinta la 14 februarie, ca un dar pentru cei care vor sa sarbatoreasca Ziua Indragostitilor pe partie-, sustine Marius Olariu. La Balea, pseudoschiorii nu mai au acces pe munte sau pe partiile de schi. Jandarmeria montana este prezenta in statiune si interzice accesul persoanelor care se afla in stare de ebrietate sau care nu sunt echipate corespunzator. -Doamnele sau domnisoarele pe tocuri nu au ce cauta pe munte. Incercam, cu ajutorul Jandarmeriei montane, sa-i stopam pe acei turisti care nu stiu ce inseamna muntele si se aventureaza. De asemenea, partiile care vor fi prevazute cu schilift mobil vor fi ferite de avalanse, deci se va putea schia fara nici o problema-, sustine Marius Olariu.
Sala de conferinte
Noutatea absoluta de la Balea Turism este o sala de conferinte. Noul serviciu este separat de restaurant. Firmele care doresc sa organizeze seminarii si sesiuni de comunicari la Balea vor gasi sala utilata dupa ultimele standarde. In functie de dorintele clientilor, se poate apela si la traducatori. Sala mai are o caracteristica interesanta. Cu numai o rotire a unui buton, devine sala de protocol, club sau sala de discoteca. Pentru statiunea Balea, preturile sunt diferentiate in functie de camerele pe care clientii le doresc. Baile au fost renovate in totalitate, astfel incat conditiile de cazare au trecut de la -bune- la -excelente-. Cabana Balea Cascada este situata la 1.234 metri altitudine, are 80 de locuri de cazare in camere cu doua, trei si patru paturi. Din 6 ianuarie, pretul unei camere de doua paturi este de 12 euro pe loc intr-o zi, iar la camere de trei-patru paturi locul costa 10 euro pe zi. Tarifele includ micul dejun. La Vila Paltinul, fosta casa de vanatoare a lui Nicolae Ceausescu, preturile difera. Pentru apartamentul Ceausescu, costul este de 40 de euro pe zi. In camera cu doua paturi, un loc costa 12 euro pe zi, in timp ce un pat suplimentar se ridica la opt euro pe zi.